Ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του Σκοπιανού
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η «στροφή» Ζάεφ στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης πριν από την ένταξη στην ΕΕ, όπως την διατύπωσε χθες, αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για μια λύση στο ζήτημα του ονοματολογικού και των υπολοίπων «αγκαθιών» στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά.

Όπως είπε ο Ζάεφ σε περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις ως ασφάλεια για τους πολίτες της Ελλάδας, «αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί σαν επιλογή».

Ο Ζάεφ παρότι εμφανίζεται πιο διαλλακτικός στο ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος, επιμένει στη διπλή ονομασία, απορρίπτοντας μέχρι πρότινος την χρήση erga omnes που θέτει επιτακτικά στο τραπέζι η Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς το ζήτημα σχολίασε σε εκπομπή της ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «είμαστε κοντά σε λύση στο Σκοπιανό εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ δεχθεί το erga omnes». 

Ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας ότι «εφόσον συμφωνήσει σε αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για λύση και για μια διεθνή συνθήκη που θα κατοχυρώνει τις αλλαγές στο Σύνταγμα».

Επόμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4-5 Μαΐου στο περιθώριο της διασυνοριακής τετραμερούς συνάντησης συνεργασίας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Άλλη μια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σούνιο 11-12 Μαΐου με τις ίδιες χώρες στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται το μέλλον της Ευρώπης.

Eφόσον καταγραφεί πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις μπουν στην τελική ευθεία, επίκειται ένα ραντεβού, το δεύτερο στη σειρά, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια στις 17 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης