ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tην Τετάρτη ο Τσίπρας στη Σόφια - Αισιοδοξία για συμφωνία στο Σκοπιανό

Tην Τετάρτη ο Τσίπρας στη Σόφια - Αισιοδοξία για συμφωνία στο Σκοπιανό
EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την προσεχή Τετάρτη αναχωρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη βουλγαρική πρωτεύουσα όπου το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο  της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων.

Και οι δύο πλευρές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο των συνομιλιών των αρχηγών των δύο χωρών, ωστόσο στην Αθήνα καταγράφεται αισιοδοξία για μια «ευτυχή» κατάληξη και την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο CNN Greece εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ζόραν Ζάεφ θα αποδεχτεί την ονομασία erga omnes αφού έχει τη δυνατότητα να την «περάσει» από το Κοινοβούλιο της χώρας. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η αντιπολίτευση των Σκοπίων δέχεται μεγάλες πιέσεις τόσο από την κοινωνία που φαίνεται αρκετά ώριμη ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ αλλά και τις ηγεσίες χωρών της ΕΕ.

Σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με την αυξημένη πλειοψηφία που φέρεται να ζήτησε η Κομισιόν και από τα δύο κοινοβούλια ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση, η ίδια πηγή «δείχνει» προς την πλευρά της ΝΔ και ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για παραίνεση και όχι ντιρεκτίβα και ότι αφορά κυρίως τους «τακτικισμούς» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μικροπολιτικό όφελος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που θα σημάνει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν στην διάθεσή τους δύο ημέρες συνομιλιών αφού, θα συναντηθούν και στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βαλκανίων, την Τετάρτη, ενώ το προγραμματισμένο ραντεβού τους είναι καθορισμένο για την Πέμπτη το πρωί.

Στο διήμερο των συνομιλιών είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι και τις κρίσιμες συνόδους ΕΕ και ΝΑΤΟ να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ