Ένταση στη Βουλή στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη»
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή κριτική από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δέχθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης» που θα αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη».

Διαβάστε επίσης

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, όπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης ενημέρωσε τα μέλη της για το νομοσχέδιο των 324 σελίδων με τα 237 άρθρα, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση, ζητώντας την απόσυρση του.

«Το νομοσχέδιο αρχίζει και τελειώνει με το εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα», ανέφερε ο κ. Αγοραστός και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κυνικά παιχνίδια εξουσίας και κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Απέρριψε την άποψη του κ. Πουλάκη ότι «πρώτος στόχος το νομοσχεδίου είναι η εμβάθυνση τη δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και πρόσθεσε πως δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δεν μας σεβάστηκαν πουθενά», υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι δεν είναι η απλή αναλογική της πρώτης Κυριακής αλλά η δόλια, σκοτεινή και ύποπτη αναλογική της δεύτερης Κυριακής.

«Είμαστε θυμωμένοι», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης και έκανε γνωστό ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν ψηφίσματα κατά του «Κλεισθένη» από τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων, που σε ποσοστό 91% είναι κατά του νομοσχεδίου και ζητούν την απόσυρσή του.

Είπε ότι στην Ευρώπη δεν ισχύει κάτι ανάλογο και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει από ποια χώρα ξεσήκωσε η κυβέρνηση αυτό το σχέδιο.

Στη συζήτηση επικράτησαν υψηλοί τόνοι με τους κ.κ. Αγοραστό και Πατούλη να διαπληκτίζονται με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η προτροπή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Ηλία Καματερό ότι αν δεν μπορεί να κρατηθεί να πάει στο ιατρείο της Βουλής που είναι έξω, οδήγησαν στην αποχώρηση του από την επιτροπή. «Το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει πως με απλή δίωξη μπορεί ένας δημοτικός άρχοντες να φύγει από το αξίωμα του, ενώ εσείς οι βουλευτές έχετε ασυλία», είπε σε άλλο σημείο και στη σύσταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατηθεί, απάντησε πως δείχνει ευγένεια μόνον στους ευγενείς.

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Γάκης απέβαλε και τον Κώστα Αγοραστό, κατηγορώντας τον ότι διακόπτει συνεχώς με ειρωνείες τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Δ. Γάκης :«Βγείτε έξω κ. Αγοράστε, σας είχα για σοβαρό άνθρωπο, βγείτε έξω σας αποβάλλω.

Κ. Αγοραστός : «Δεν με προφυλάξατε από τον κύριο κωλοτούμπα. Ο κωλοτούμπας λέει τους άλλους κωλοτούμπες που με ένα νόμο θα έσκιζε τα μνημόνια;».


Διαβάστε επίσης

Νέο επεισόδιο με Χρυσαυγίτες στη Βουλή

Boυλή: Η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζει τις διατάξεις για τη θητεία των μουφτήδων

Την παραίτηση της Δούρου ζητάει ο Πατούλης

Επίκαιρη ερώτηση ΝΔ για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική