ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Κατ’εξοχήν πολιτική ενέργεια η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Βούτσης: Κατ’εξοχήν πολιτική ενέργεια η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και εργώδους προσπάθειας ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η σημερινή άδεια επίσκεψής του ως του πρώτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, στον 'Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Βούτσης τόνισε πως η σημασία της εν λόγω συνάντησης είναι προφανής. «Κρατάει αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, το εμπλουτίζει με εκτιμήσεις, κάνει μεγαλύτερη την πίεση προς αυτούς που έχουν τις ευθύνες γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και μ' αυτή την έννοια βοηθάμε στο να λήξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτή η περιπέτεια, η οποία δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει».

Διευκρίνισε πως αντίστοιχα γεγονότα και συμβάντα «γίνονται από τη δεκαετία του ΄60 συστηματικά, έχουμε τους σχετικούς φακέλους, έχουν συμβεί δηλαδή πάρα πολλά τέτοια σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς, και τα οποία επελύοντο πάντοτε με διάφορους μεθόδους, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προϋπέθεταν και δεν εμπεριείχαν κράτηση επί δύο-δυόμισι μήνες δύο παιδιών, δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»

Χαρακτήρισε ως «απολύτως απαράδεκτη» την όλη κατάσταση «η οποία αναιτίως, χωρίς να έχουν εκφραστεί, καταγραφεί κατηγορίες, έχει οδηγήσει σε πάνω από δύο μήνες κράτηση», επισημαίνοντας και το γεγονός πως αυτή η κράτηση είναι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Αυτό όλο το σκηνικό διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, στους δύο λαούς, στις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τα όσα τους μετέφερε η πρόξενος «είναι σοβαρές οι επιπτώσεις στην κοινωνία της Αδριανούπολης από την εύλογη απουσία της ελληνικής κοινότητας στην οικονομική ζωή της χώρας».

Αναφορικά με το ηθικό των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ ψηλό και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία, το ύφος, το ήθος, τη στάση τους», ενώ σημείωσε πως «δεν σημαίνει τίποτα» το ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πολύ καλές. «Είναι προφανές ότι τους έχουνε μαζί, διαβάζουν τα βιβλία τους, τους έχουνε σε χώρους που μπορούν να ασκούνται. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, διότι η στέρηση της ελευθερίας, δεν μιλάμε για μία και δύο ημέρες, αυτή καθ' αυτή είναι το μεγαλύτερο βασανιστήριο, ακόμη κι αν έχει συμβεί στον όροφο κάποιου ξενοδοχείου. Δεν υφίστανται λοιπόν κάτι επιπλέον του βασικού όμως που είναι η στέρηση της ελευθερίας. Πόσο μάλλον αναιτίως, πόσο μάλλον χωρίς ορίζοντα, από πλευράς χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εκτίθενται και στη διεθνή κοινή γνώμη και στη συνείδηση του λαού και των λαών μας, όσοι έχουν ποντάρει και μιζάρουν και κεφαλαιοποιούν μια τέτοια ιστορία η οποία δεν έχει απολύτως καμία βάση, πέραν του γελοίου του πράγματος, του να συζητάει κανείς για κατασκοπεία εν έτη 2018, ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ για 200 μέτρα… Η ίδια η πράξη αυτή, μ' οποιαδήποτε ανόητη αντίληψη είτε συμψηφισμού, είτε δημιουργίας έντασης κ.λ.π. εκθέτει πολύ και έχει κόστος για όποιον και όποιο καθεστώς παρατείνει αυτή την ταλαιπωρία».

«Εκφράσαμε εκ μέρους της Βουλής και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη» καθώς και «την απόλυτη άποψή τους για την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης και σταματήματος αυτής της ταλαιπωρίας αυτών των δύο παιδιών, που συνιστά και μία ταλαιπωρία και μία ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες κι όλα αυτά έχουν συνέπειες. Συνέπειες στην οικονομία, στη διεθνή υπόσταση και στην ένταση που δημιουργείται, κάποιες φορές και το έχουμε βιώσει αυτό δραματικά στο Αιγαίο, συνέπειες στη ζωή, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Δεν μπορεί να παίζει κανείς μ' αυτά τα πράγματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούτσης αξιολόγησε τη σημερινή επίσκεψη-συνάντηση ως «ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», διευκρινίζοντας ότι δεν το χαρακτηρίζει σημαντικό. «Διότι σημαντικό θα ήτανε είτε να ορίσουνε σήμερα κιόλας ή από χθες πολύ γρήγορα μία δικάσιμο η οποία ευλόγως θα κατέληγε σε απελευθέρωση των παιδιών. Δηλαδή αν προλείανε ταυτόχρονα ρητά τη λήξη της ταλαιπωρίας. Εφ' όσον αυτό δεν έγινε παρά μόνο επετράπη αυτή η άνετη συνάντηση, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση με την έννοια ότι δημιουργεί ένα πεδίο δημοσιοποίησης του ζητήματος και άρα μίας λήξης του κάποια στιγμή».

«Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης και δικαστικού σώματος και πραγματικών επιχειρημάτων… Φοβάμαι ότι σ' ένα μεγάλο βαθμό παρ' ότι σέβομαι απολύτως τη δικαιοσύνη και έτσι όπως είναι διατυπωμένη και ισχύουσα και στη γείτονα χώρα, υπάρχει ωστόσο ισχυρό σημείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων και είναι φανερό πια. Μετά την παρέλευση δυόμισι μηνών αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι κατ' εξοχήν μία πολιτική ενέργεια, ενδεχομένως εν όψει εκλογών, ενδεχομένως ενός κλίματος για καταστάσεις-συνεργασίες στη γείτονα, πλην όμως έχει κόστος και για τη γείτονα και για μας και για τις σχέσεις και κυρίως γι' αυτούς τους δύο νέους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ