ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καταδικάζω τις απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη

Τσίπρας: Καταδικάζω τις απειλές Ρουβίκωνα κατά Μητσοτάκη
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές σχολίασε κατά τη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επίσης καταδίκασε τις απειλές που εκτόξευσε νωρίτερα σήμερα η ομάδα "Ρουβίκωνας" κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε, εκτός από το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης και στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. 

«Άκουσα την κ. Γεννηματά με άκρως επιθετικό τρόπο, ώρες-ώρες αλαζονικό και καμιά φορά υπερφίαλο, λες και ο κόσμος ξέχασε ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον κ. Σαμαρά, μάλιστα, να ζητά με στόμφο εκλογές τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, σχολιάζοντας πως δεν έχει καταλάβει αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που έστειλε μία επιστολή πριν από λίγες ημέρες σε όλους τους αρχηγούς, όπου επεσήμαινε πόσο κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.

«Εκλογές τώρα», δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο, τόνισε, «σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο».

Την άποψη της κ. Γεννηματά για «εκλογές τώρα» δεν τη συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί της στο Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι της κάνει κακό και προσωπικά.

«Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το ΕΣΚ; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας και ανέφερε ότι δεν βλέπει καμία βελτίωση αν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί εκ νέου από τη ΝΔ, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θέλω να σας πω ότι εξίσου είναι καταδικαστέες και κατακριτέες οι αμέτρητες απειλές και ευθείες απειλές που έχουμε δεχτεί τόσο εγώ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες, το τελευταίο διάστημα», καταδικάζοντας τις απειλές που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.

«Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται "παμμακεδονικές ενώσεις" ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν τολμά να αποπέμψει τον δήμαρχο Άργους, Δημήτρη Καμπόσο, από τα όργανα της ΝΔ, μετά τις δηλώσεις που έκανε για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκη, Γιάννης Μπουτάρη.

«Η Αριστερά σ' αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ και για το γεγονός ότι προσπαθεί να του κάνει κριτική αναφερόμενος στο σπίτι που αγόρασε ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Όπως είπε από το βήμα της Βουλής:

Ήρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας που πήρε δάνειο για να πάρει σπίτι. Δεν αγόρασε σπίτι με offshore, ούτε αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου, ούτε αγόρασε σπίτι δίπλα στον Χριστοφοράκο.

Ως προς το ονοματολογικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως και πως το ίδιο έκανε και ο ίδιος προσωπικά επιδιώκοντας την τάχιστη δυνατή ενημέρωση και συνεννόηση.

«Πριν ακόμα γυρίσω απ' τη Σόφια, είπα ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να έχουμε συμφωνία, παρά την πρόοδο που έχει γίνει και ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η εξασφάλιση του erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση» είπε και σχολίασε ότι σε αυτό το ζήτημα υπήρξε «σημαντική πρόοδος κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τις συζητήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δήλωσε σαφώς πως διαπραγματεύεται στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν με το πακέτο προτάσεων του κ. Νίμιτς.

«Η δική μας κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται. Δεν κρύβεται. Εσείς κρυφτήκατε, αλλάξατε θέσεις, κρυφτήκατε πίσω από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της παράταξής σας» απηύθυνε προς τον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε τα εθνικά θέματα», κατηγορώντας τον προκάτοχο του κ. Μητσοτάκη (σσ: Αντώνη Σαμαρά) ότι τα καπηλεύτηκε και «έριξε» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, πάντως, δεν κρυβόμαστε σε κανένα θέμα» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ