ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Θα ξανασυζητήσουμε τις περικοπές των συντάξεων με τους δανειστές

Σταθάκης: Θα ξανασυζητήσουμε τις περικοπές των συντάξεων με τους δανειστές
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη θέση ότι δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου ή νέο μνημόνιο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Το μνημόνιο τελείωσε, μπροστά μου έχω μόνο ένα κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης» είπε ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν συνιστά «συμπληρωματικό μνημόνιο αλλά αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που χρονικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης είπε πως η κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί.

Επεσήμανε δε, ότι «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία μιλάμε για έξοδο από το Μνημόνιο και έχουμε “αέρα” για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε επίσης ότι τα μέτρα της μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου μπήκαν λόγω του βέτο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά αποφασίστηκαν μαζί με αντίμετρα που θα ισχύσουν με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για 2 στους 3 συνταξιούχους» είπε επίσης ο κ. Σταθάκης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην επενδύει πολιτικά στη μείωση των συντάξεων.

Σε ότι αφορά στην υψηλή φορολογία στα καύσιμα ο κ. Σταθάκης είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό» κι ακολούθως είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, με μέτρα όπως το επίδομα στέγασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ