ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάεφ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, είμαι αισιόδοξος

Ζάεφ: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, είμαι αισιόδοξος
Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters

Ελαφρώς πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό αλλά εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα που απομένουν σχετικά με την τελική επίλυση του ονοματολογικού. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν τους πολίτες. Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία θα ανοίξουμε αμέσως την επίσημη ατζέντα, θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτικά κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε και ένα «μήνυμα» στον πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος.

«Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα ονόματα που βρίσκονται ακόμη στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως συζητούνται οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, ο κ. Ζάεφ είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα επιτευχθεί σήμερα και είχε κάνει λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για το ονοματολογικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα

Παρότι Αθήνα και Σκόπια ανακοίνωσαν χτες πως οι δύο πρωθυπουργοί θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης, η επαφή αυτή μετατέθηκε τελικώς για το απόγευμα.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ενημερώσει πρώτα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τηλεφωνικά ή και δια ζώσης τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τότε ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ώστε να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα απόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ονοματολογικό δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη Βουλή την Παρασκευή, εφόσον φυσικά υπάρξει συμφωνία.

Η συζήτηση, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι ενημερωτική και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ