ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων

Μητσοτάκης: Θα αναζητηθούν οι ευθύνες για τα χαμένα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα γεγονότα της τρίτης «αχρείαστης» ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2015 δεν έχουν παραγραφεί και πως όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα αναζητηθούν οι ευθύνες για τα δισεκατομμύρια που έχασαν οι Έλληνες φορολογούμενοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, έστειλε χθες από την ανοικτή επετειακή γενική συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος σε ένα πολυπληθές ακροατήριο που απαρτιζόταν από τις ανώτατες διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά σε χειρισμούς της κυβέρνησης που καταβαράθρωσαν την επενδυτική εμπιστοσύνη και οδήγησαν στην καταστροφή πλούτου. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, υποστηρίζοντας πως οδήγησε σε μεγάλη ζημία τους Έλληνες φορολογούμενους που δανείστηκαν δισεκατομμύρια για να διασώσουν τις τράπεζες και πλέον δεν μπορούν παρά αγανακτήσουν ελάχιστα από αυτά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως οι Έλληνες φορολογούμενοι δανείστηκαν από τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΔΝΤ και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στήριξαν τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν. «Έβαλαν, τότε, περίπου 25 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μετά τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση -στα τέλη του 2013- η εύλογη αξία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, υπολογιζόταν περίπου στα 23 δισ. ευρώ, αξία που ανήκε στον Έλληνα φορολογούμενο. Φαινόταν, μάλιστα, τότε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχαναν τα λεφτά τους από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», είπε.

Κατά τον ίδιο η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε κρίση εμπιστοσύνης, εκροή καταθέσεων περίπου 40 δισ. ευρώ, εσωτερική στάση πληρωμών και σκούπισμα των αποθεματικών των ταμείων και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

«Τελικά, μπήκε λουκέτο στις τράπεζες και επεβλήθησαν capital controls. Έτσι, χρειάστηκε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση -παντελώς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση- η οποία ήταν το αποκλειστικό αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015», ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ.

Συνεχίζοντας είπε πως τον Δεκέμβριο του 2015 οι φορολογούμενοι έβαλαν, και πάλι, το χέρι στην τσέπη και στήριξαν ξανά τις τράπεζες με άλλα 5,4 δισ. ευρώ μέσω του ΤΧΣ. «Σήμερα, εξαιτίας του τρόπου που έγινε εκείνη η ανακεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί. Υπολογίζεται μόλις στα 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή -για να το πω απλά- οι Έλληνες έβαλαν περίπου 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες από τα οποία σήμερα απέμειναν μόλις 1,7 δισ. ευρώ. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και οι απώλειες των μικρομετόχων και των μεγαλύτερων μετόχων, η καταστροφή των τραπεζών κόστισε σε όλους τους Έλληνες περίπου 40 δισ. ευρώ. Τέτοια καταστροφή, τέτοιο οικονομικό έγκλημα δεν έχει ξαναγίνει. Και φυσικά δεν έχει παραγραφεί. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ακέραιο. Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού. Είναι ζήτημα λογοδοσίας και, τελικά, Δημοκρατίας», είπε.

Για όσους δεν το θυμούνται το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επέφερε τροποποίηση στον νόμο του ΤΧΣ, ώστε οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να γίνουν με τη διαδικασία του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book building), η οποία με απλά λόγια δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να καθορίσουν εκείνοι την τιμή με την οποία έγιναν βασικοί μέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Νοεμβρίου 2015 έγινε σε τιμή 0,04 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,02 ευρώ για την Εθνική, στα 0,01 ευρώ για την Eurobank και στα 0,003 ευρώ για την Πειραιώς. Έτσι, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε τιμές που αντιστοιχούσαν σε αποτίμηση 750 εκατ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα, έναντι χρηματιστηριακής αξίας άνω των 33 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014!

Με άλλα λόγια μη θέτοντας προκαθορισμένη τιμή για την αύξηση κεφαλαίου τα funds μπόρεσαν με 5 δισ. ευρώ να πάρουν πάμφθηνα τον έλεγχο των τραπεζών εξαϋλώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ, δηλαδή τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

Και ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση υποστήριζε πως είχε περιορισμένα περιθώρια χειρισμών λόγω της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) που προέτασσε το «bail in», ήτοι τη διάσωση των τραπεζών με λεφτά των ιδιωτών, το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας έδειξε πως υπήρχαν ελευθερίες και ελιγμοί για να αποφευχθεί η ζημία του ΤΧΣ, κάτι που όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αξιοποίησε.

Έτσι, το ΤΧΣ που μέχρι το Νοέμβριο του 2015 διέθετε το 56,4% των μετοχών των συστημικών τραπεζών, σήμερα διαθέτει μόλις το 18% (σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με τη χρηματιστηριακή αξία αυτής της συμμετοχής να ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ