ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση της ελληνοουκρανικής φιλίας με τη συμβολή του Ιδρύματος Μπούμπουρα

Ενίσχυση της ελληνοουκρανικής φιλίας με τη συμβολή του Ιδρύματος Μπούμπουρα

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μπούμπουρα, κλιμάκιο Ουκρανών αξιωματούχων επισκέφτηκε αυτή τη εβδομάδα την Αθήνα. Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η γνωριμία και η ενημέρωση Ελλήνων πολιτικών για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ουκρανία, στον δρόμο της για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Στην ουκρανική αντιπροσωπεία, συμμετείχε η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων της Ουκρανίας, κυρία Γίουλια Κοβαλίβ, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Γιούρι Γκούσεφ, και η κυρία Βλαντισλάβα Ριτούσκα, αντιπρόεδρος της Επενδυτικής Εταιρείας Sigma Bleyzer, και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουκρανίας.

Η αντιπροσωπεία, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και το θέμα της ενδυνάμωσης των ελληνοουκρανικών επιχειρηματικών σχέσεων.

Πρόσφατα, η ελληνική εταιρεία ΣΑΡΑΝΤΗΣ, εξαγόρασε την ουκρανική εταιρεία Ergopack.

Η ουκρανική αντιπροσωπία με τον κ. Πιτσιόρλα και τον κ. Μπούμπουρα (τέταρτος από αριστερά)

Σε συνάντηση που είχαν με Έλληνες δημοσιογράφους οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ουκρανία, είναι στην φάση των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων και ότι στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες ανέβηκε από τη θέση 156 στη θέση 76 τα τελευταία χρόνια. Επίσης εξυγίανε το τραπεζικό της σύστημα. Συγκεκριμένα, 80 τράπεζες βγήκαν εκτός αγοράς.
Στον τομέα της πληροφορικής έχει ανέβει στην 3η θέση σε ανάπτυξη στον κόσμο και το μέγεθος της ΙΤ αγοράς της (information technologies) έχει αυξηθεί 8 φορές.
Τόνισαν επίσης ότι θεωρείται η χώρα κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τομέας που αναπτύσσεται ταχύτατα, όπως και η Αγροτική Ανάπτυξη.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν το 60% των Ουκρανών στηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Αναφορικά με την κατάσταση την ανατολική Ουκρανία είπαν ότι η χώρα έχει την υποστήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει έναν υβριδικό πόλεμο και ότι βρίσκονται στο έδαφός της 10.000 Ρώσοι στρατιώτες. Επίσης ότι η χώρα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό του στρατού της εφαρμόζοντας τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Στις συναντήσεις που είχαν, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κα. Φώφη Γεννηματά, συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και η αμοιβαία στήριξη στα Διεθνή ζητήματα. Συζητήθηκε επίσης η αυτονόμηση της Ουκρανικής Εκκλησίας με την στήριξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Συναντήσεις έγιναν με Έλληνες Ευρωβουλευτές, ειδική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, καθώς και συνάντηση με την Αναπληρωτή Πρέσβειρα των ΗΠΑ, κυρία Κέιτ Μπερνς.

Ο κ. Μπούμπουρας με την κυρία Γεννηματά

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα, κ. Παντελής Μπούμπουρας, ως οικοδεσπότης της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας, δήλωσε σταθερός υποστηρικτής της Ελληνοουκρανικής φιλίας.

«Οι δεσμοί των δυο χωρών μας, είναι ιστορικοί και διαχρονικοί. Ως Έλληνας της διασποράς, μέσω του Ιδρύματος της οικογένειάς μου, θα στηρίζω πάντα δράσεις που θα συμβάλλουν στην αμοιβαία προκοπή των δυο πατρίδων μου, της Ελλάδος και της Ουκρανίας. Θα προχωρήσουμε με διοργανώσεις συναντήσεων επιχειρηματιών και πολιτικών», τόνισε ο κ. Μπούμπουρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ