ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας στο CNN Greece: Πάμε στη Σύνοδο προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια

Βίτσας στο CNN Greece: Πάμε στη Σύνοδο προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό που έχει συγκαλέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατόπιν αιτήματος της  Άγκελας Μέρκελ.

Η Αθήνα περιμένει να ακούσει τις προτάσεις που θα μπουν στην ατζέντα σε αυτή την άτυπη σύνοδο και στη συνέχεια θα επανέλθει με τη δική της αντιπρόταση. Πάντως, όπως επισημαίνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο CNN Greece, η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει στη βάση της βουλγαρικής πρότασης. Η συμβιβαστική λύση που έχει προτείνει η Βουλγαρία προβλέπει πως σε περίπτωση ισχυρής εισροής προσφύγων, ανάλογης με αυτήν του 2015, θα ενεργοποιείται ένα σύστημα αυτόματης κατανομής των νεοεισερχόμενων στα κράτη της ΕΕ. Σε περίπτωση λιγότερο ισχυρών ροών θα παρέχεται εγγυημένη εντατική στήριξη στις πληγείσες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, κράτη μέλη που οικειοθελώς θα δέχονται πρόσφυγες θα λαμβάνουν χρηματική βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η βουλγαρική πρόταση περιλαμβάνει και σημεία που αφορούν την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον σύντομο επαναπατρισμό ανθρώπων που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεν θεωρούνται πρόσφυγες. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, οι χώρες θα είναι υπεύθυνες για τους μετανάστες για τα πρώτα οκτώ χρόνια μετά την καταγραφή του αιτούντος άσυλο και θα είναι πιο δύσκολο να κατατεθεί αίτηση για χορήγηση ασύλου σε άλλες χώρες.

Όπως εξηγεί ο κ. Βίτσας, η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να μπει σε αυτή τη συζήτηση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • να συμμετάσχουν σε αυτό το διάλογο η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένουν οι μετανάστες στη χώρα μετά την καταγραφή του αιτούντος άσυλο
  • να υπάρξει μηχανισμός υποχρεωτικής κατανομής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι εθελοντικής
  • να υπάρξει λύση – πακέτο και όχι μεμονωμένες προτάσεις τις οποίες κάποιες χώρες εφαρμόζουν και κάποιες όχι.

Επίσης, το γεγονός ότι στη συζήτηση δεν μπαίνει και ο παράγοντας Τουρκία προκαλεί ερωτηματικά ενώ η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί μια επιστροφή των διαπραγματεύσεων στο 2015 αφού υπάρχουν πλέον σε ισχύ συνθήκες και συμφωνίες που οφείλουν να τηρούν όλα τα μέρη.

Όταν φτερνίζεται η Μέρκελ ασθενεί ο ευρωπαϊκός Νότος

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης που προωθούσε η Γερμανία και το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε μετά από αντίδραση της Ιταλίας, η Μέρκελ εξέταζε να ζητήσει τη σύναψη διμερών συνθηκών για τη διαχείριση του προσφυγικού. Ένα από τα σενάρια ήθελε την επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι.

Τις προηγούμενες ημέρες το προσφυγικό αποτέλεσε την αιτία για τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με την τελευταία να κρατά σκληρή αντιμεταναστευτική στάση και ταυτόχρονα να προτρέπει τις άλλες χώρες να δεχτούν τους μετανάστες που εκείνη δεν επιθυμεί πια.

Ενδεικτικό παράδειγμα, το σκάφος Aquarius με τους 630 μετανάστες που χρειάστηκε να περιπλανηθεί πάνω από μια εβδομάδα μέχρι να καταλήξει στην Βαλένθια της Ισπανίας. Η Ιταλία και η Μάλτα είχαν αρνηθεί να δεχτούν τους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος, στην πρώτη πράξη της νέας κρίσης του μεταναστευτικού που προκαλεί τριγμούς στη συνοχή της ΕΕ. Τότε η Γαλλία είχε κατηγορήσει την Ιταλία για «κυνισμό και ανευθυνότητα».

Η νέα κυβέρνησης της Ιταλίας εξελέγη με μια έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική με τον νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Σαλβίνι, να διαμηνύει πως όλοι οι μετανάστες «θα πρέπει να φτιάξουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν» από το ιταλικό έδαφος.

Ο Σαλβίνι, επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση της Ιταλίας, στις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι η Ρώμη θα διαπραγματευτεί σημείο προς σημείο τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Στο σύνθετο πάζλ του μεταναστευτικού πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και τη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ που αρνούνται όχι μόνο να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους αλλά και τη συμμετοχή στη σύνοδο.

Έτσι λοιπόν, 16 ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν στη «μίνι» Σύνοδο η οποία λίγο-πολύ προεξοφλείται ότι δεν θα καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ