«Ξαναχτύπησε» ο Φίλης για συντάξεις - αφορολόγητο
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κόντρα στο …ρεύμα πήγε για άλλη μια φορά ο Νίκος Φίλης διαβάζοντας διαφορετικά την πρόσφατη απόφαση του EG για το χρέος. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η απόφαση που ελήφθη δεν υλοποίησε όσα οι δανειστές είχαν υποσχεθεί για το ελληνικό χρέος. 

«Οι όροι οι περσινοί δεν ισχύουν σήμερα. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχει για το χρέος η ρύθμιση που είχαν πει πέρυσι ότι θα κάνουν οι εταίροι – δηλαδή το γαλλικό κλειδί – και δεν υπάρχει το ΔΝΤ», είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ενέκρινε τον διορισμό των νέων διοικητών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να μην περικοπούν συντάξεις και αφορολόγητο.

Χαρακτήρισε μάλιστα, πολιτική υποχρέωση της κυβέρνηση την αποτροπή των περικοπών.

«Πολιτικά και ηθικά πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί σε κατευθύνσεις για να μην περικοπούν οι συντάξεις. Είναι πολιτική υποχρέωση», επεσήμανε και πρόσθεσε:

Θα έχουμε τρία εκατομμύρια συνταξιούχους, πλήρης ανατροπή της βάσης του ασφαλιστικού. Στην καλή εκδοχή του ασφαλιστικού, το 2022 θα φτάσει η ανεργία στα 14,2 %. Ίλιγγος. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε μεγάλες διαθρωτικού χαρακτήρα αποφάσεις για το ασφαλιστικό. Μόνο από τις εισφορές δεν προχωρά το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό πρέπει να στηριχθεί με δημόσιο πόρο εκτός αν θέλουμε να δίνουμε φιλοδωρήματα για συντάξεις όπως κάνουμε.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε δε, ότι οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας ήταν κυβερνητική επιλογή. «Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όπως στις συντάξεις χηρείας που δεν επιβλήθηκε από έξω αλλά ήταν δική μας επιλογή. Περιμένουμε να ακούσουμε τι έχει να πει το υπουργείο γιατί το θέμα είναι ευαίσθητο», ανέφερε.

 

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!