ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό θα διεκδικήσει η Αθήνα

Ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό θα διεκδικήσει η Αθήνα
REUTERS/Yves Herman

Την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση αλλά και ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό/μεταναστευτικό αναμένεται να διεκδικήσει -μεταξύ άλλων- η Αθήνα στη σημερινή ακανθώδη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών αναμένεται να συζητηθούν δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο είναι οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου. Η Γαλλοισπανική πρόταση είναι να φτιαχτούν hotspots, όπως αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία ενώ Ιταλία και Αυστρία προτείνουν με τη σειρά τους να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική μετά από σχετικές συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Το δεύτερο θέμα αφορά στις ροές της ανατολικής Μεσογείου. H καγκελάριος Μέρκελ προτείνει περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής ενώ το CSU και η Αυστρία πιέζουν για κλείσιμο των συνόρων και δημιουργία μίνι Σένγκεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα υπερασπίζεται πάγια τη θέση ότι πρέπει να αγωνιστούμε για «συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις» που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.

Παράλληλα, διεκδικεί στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Στηρίζει δε, ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ