ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού

Τσίπρας: Αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού
@PrimeministerGR / Twitter

Για μια «δύσκολη Σύνοδο Κορυφής» μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι διαφάνηκε πως οι «28» δεν μοιράζονται πλέον τις ίδιες αρχές και αξίες ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία για αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.

«Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε., αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους “28”» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά διχασμένη».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χτες το βράδυ υπήρξε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα και σε αυτούς που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Ελλάδα τάχθηκε και υπερασπίστηκε την πρώτη αντίληψη και έδωσε διαπραγματευτικές μάχες για αυτό. «Από την πλευρά μας τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση - να βασίζεται στις αξίες μας» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε μια λύση, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε κάποιους κινδύνους».

Μετά από παρέμβαση της Αθήνας τονίστηκε, επίσης, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα - την οποία έχει αναστείλει- και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις «έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28».

«Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».

Αναστολή αύξησης ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι έχει δώσει εντολή να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.

Όπως υπογράμμισε, είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ήρθε στην Αθήνα και το ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ερωτηθείς εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έθεσε ανοιχτά θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως οι απόψεις του Τούρκου προέδρου είναι γνωστές.

«Εγώ τον πήρα για να τον συγχαρώ και του έθεσα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, λέγοντάς του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι στις σχέσεις μας. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν πρέπει να αναζητά εχθρούς ανάμεσά μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε δε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος του είπε πως «έχει το γνωστό πρόβλημα» των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν έκανε απόλυτο παραλληλισμό των δύο θεμάτων, είπε απλώς ότι υπάρχει και αυτό το θέμα στο τραπέζι» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημαντική η δήλωση του ΔΝΤ ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις του Ταμείου είναι γνωστές και πως η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί -κάτι που αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο.

Σχολίασε, ωστόσο, ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ δεν είναι οι πάγιες απόψεις του αλλά η δήλωσή τους ότι οι «αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα».

«Αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη μεγάλη επιτυχία» για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία «σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη».

Επίσης, υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα ταχύτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο «προκειμένου η Ε.Ε. να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ