ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το ΔΝΤ ή θα συμβιβαστεί ή θα αποχωρήσει

Τσίπρας: Το ΔΝΤ ή θα συμβιβαστεί ή θα αποχωρήσει
Το κτίριο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον Bloomberg/Getty Images/Ideal Images

Σοβαρό ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τίθεται μετά και τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση “δεν ζήτησε τη συμμετοχή του, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματα της”. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ούτε το ίδιο το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι αυτή προϋποθέτει συμβιβασμούς και όχι δημιουργία εμπλοκής σε επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι “δεν καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότησή του” μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρειάζεται η στήριξη του Ταμείου καθώς χρειάστηκαν 19 δις ευρώ λιγότερα από όσα αρχικά υπολογίζονταν.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το ΔΝΤ “απαιτεί εξαιρετικά σκληρές μεταρρυθμίσεις”. Πάντως, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια συμμετοχή του προϋποθέτει την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ταμείο καταθέτει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες όμως “δεν μπορούν αν γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους” ενώ όσον αφορά τα μέτρα, εμπλοκή του Δ.Ν.Τ σημαίνει και επώδυνα μέτρα στην φορολογία και το ασφαλιστικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη του σκηνικού της προηγούμενης άνοιξης όταν υπήρξε η διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και εταίρων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη ρωγμή που υπήρχε τότε ανάμεσα στους δύο κύριους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι η τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών άφηνε να νοηθεί ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο «συμμάχου» της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, επενδύοντας κυρίως στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο Μαξίμου, πάντως, θεωρούν ότι στη διαδικασία ολοκλήρωσης αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης μπορεί να προσμετρήσεις στη συμμαχική πλευρά της ΕΚΤ και την Κομισιόν αλλά και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ για το ΔΝΤ η εκτίμηση που επικρατεί ανάμεσα στην ηγεσία της κυβέρνησης είναι ότι «δεν θέλει να συμμετάσχει».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες σχετική συζήτηση έγινε και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Τζον Κέρι στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό να θέτει το ζήτημα στη συνάντηση με τον αμερικανό ΥΠΕΞ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ