ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίζει την κατάτμηση της Β' Αθηνών η ΝΔ - Επιμένει για τους Έλληνες του εξωτερικού

Υπερψηφίζει την κατάτμηση της Β' Αθηνών η ΝΔ - Επιμένει για τους Έλληνες του εξωτερικού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την απόφασή του να υπερψηφίσει την κατάτμηση της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές του κόμματός του, καταθέτοντας, παράλληλα, την τροπολογία για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει από το πρωί επαφές με τους βουλευτές που εκλέγονται στις δύο αυτές περιφέρειες προκειμένου να επιλέξουν σε ποιο Τομέα θέλουν να είναι υποψήφιοι.

Την τελική απόφαση πάντως, όπως επεσήμαναν συνεργάτες του, θα την λάβει το κόμμα.

Η Β’ Αθηνών θα σπάσει σε 3 περιφέρειες, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα, και η Περιφέρεια Αττικής σε 2, στον Ανατολικό και Δυτικό στις αμέσως επόμενες εκλογές, αφού η τροπολογία συγκεντρώνει τις απαραίτητες κατά το Σύνταγμα 200 ψήφους. Την τροπολογία στηρίζουν ακόμη, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή διαφωνούν.

Η ΝΔ μπορεί να αποσυνδέει το θέμα αυτό με την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, ωστόσο, επιμένει πως θα την υλοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση. Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία της για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με την γαλάζια τροπολογία, οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό και αυτό θα μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

«Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο», αναφέρεται στην τροπολογία.

Νέα κόντρα Άδωνι - Σκουρλέτη

Ένταση με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη Ι» στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Πάνο Σκουρλέτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και προέβλεψε «χάος» στα δημοτικά συμβούλια λόγω της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Με την απλή αναλογική στις εκλογές των Δήμων η κυβέρνηση θα βάλει τα άκρα, και την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά στα δημοτικά συμβούλια και θα γίνει χάος επί τέσσερα χρόνια χωρίς δυνατότητα διαφυγή», είπε για να προσθέσει ότι χωρίς όριο εισόδου θα μπουν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο από την Χρυσή Αυγή μέχρι την ‘Πλεύση Ελευθερίας’ της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν πήρε σαφή θέση στην πρόταση Καμμένου για πλαφόν 3%.

«Εσείς προσωπικά υιοθετήσατε τον εθνικολαϊκισμό και έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή», απάντησε σε εξίσου υψηλούς ο Πάνος Σκουρλέτης, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων.

«Ντροπή σας να με βάζετε στο ίδιο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή, εσείς ήσασταν στην πλατεία με τη Χρυσή Αυγή και φωνάζατε για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά , όχι σε εμάς υποδείξεις για τη Χρυσή Αυγή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ