ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Ουάσινγκτον σε Αθήνα για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Στήριξη Ουάσινγκτον σε Αθήνα για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών
REUTERS/Kevin Lamarque

Την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα στηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εκπρόσωπό του να ζητά από τη Μόσχα να σταματήσει την «αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά».

«Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους αξιωματούχους και απαγόρευσε την είσοδο σε δύο ακόμη επειδή αποπειράθηκαν να αναμειχθούν στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Στηρίζουμε την απόφαση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά» έγραψε στο Twitter η Χέδερ Νάουερτ.

Τι λέει η Μόσχα

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, το θέμα σχολίασε σήμερα και η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Αθήνας, η κ. Ζαχάροβα είπε ότι σε «θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας».

2018 05 23T140957Z 1709275352 RC19DCF4F7C0 RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA MEDIA


Πηγή: Reuters

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Αιχμές και για την πΓΔΜ

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Ρωσία είχε αφήσει αιχμές εναντίον του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση προς την πΓΔΜ. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρει ότι η πΓΔΜ γίνεται μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας «με το ζόρι».

«Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή» τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ