ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση άρχισε κατά τις 17:20 ώρα Ελλάδος, περίπου δύο ώρες αφότου ήταν κανονικά προγραμματισμένο. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρούσε να εξηγήσει στον Τούρκο Πρόεδρο τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα θεωρεί μη αποδεκτό τον συμψηφισμό ανάμεσα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς επισημαίνοντας ότι οι οκτώ, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016, έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί, ακόμα, κατηγορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε, το βράδυ της Τετάρτης, σαφές δείγμα των ελληνικών προθέσεων με την αναφορά του στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επιχειρώντας να καταστήσει το ζήτημα, πρόβλημα της Συμμαχίας. «Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που έθεσε παράλληλα και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, η επιμονή της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς αποτελεί «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ