ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Κοτζιάς: Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Τσίπρας – Κοτζιάς: Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας
ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύσκεψη μιάμιση περίπου ώρας είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα. 

Η συνάντηση κάθε άλλο παρά «έκτακτο» χαρακτήρα είχε, καθώς είχε προγραμματιστεί πολύ πριν προκύψουν οι ραγδαίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό να είχε ήδη κανονισμένες και άλλες συσκέψεις με υπουργούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία.

Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας, ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Αναβολή της επίσκεψης του Λαβρόφ

Σημειώνεται πως νωρίτερα, το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει ότι η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, θα αναβληθεί, λέγοντας πως το τάιμινγκ της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα δεν είναι πλέον κατάλληλο.

Με τη σειρά τους, κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσαν πως: «Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα».

«Το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος, μιλώντας στο Πρακτορείο TASS, γνωστοποίησε την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

«Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση αυτή (σ.σ. η επίσκεψη) χάνει την επικαιρότητά της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες, για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για το Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Ο κ. Μασλόφ επανέλαβε, τέλος, ότι θα υπάρξουν αντίποινα από το Κρεμλίνο για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Όπως υπογράμμισε, θα υπάρξουν, αντίστοιχα, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό ούτε πόσοι διπλωμάτες θα απελαθούν, αλλά ούτε και η ημερομηνία που θα τους ζητηθεί να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος.

Το Μέγαρο Μαξίμου με τη σειρά του προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους χωρίς να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ