ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός

Την έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17:00 σήμερα, Παρασκευή (27/07/2018) αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου έρχεται μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές κατά την οποία Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Τόσκας και οι Αρχηγοί των Σωμάτων ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη.

Το τέλος του τριήμερου πένθους συνεπάγεται με την εκκίνηση της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις ευθύνες της μεγάλης τραγωδίας.

Η κυβέρνηση ξεκινά την πολιτική και επικοινωνιακή της αντεπίθεση με το «βαρύ πυροβολικό» καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στους υπουργούς, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την πολεοδομική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή Μάτι. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της και σύμφωνα με την ίδια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες πυρκαγιές σε Μάτι και Κινέτα ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα στήριξης των πληγέντων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και θα ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου η πολιτεία να σταθεί δίπλα στους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης σεβάστηκαν πλήρως το τριήμερο πένθος και κράτησαν χαμηλούς τόνους, όμως από σήμερα αναμένεται να επικεντρωθούν στην ανάδειξη της απόδοσης κυβερνητικών ευθυνών.

Ήδη ο πρώτος σχολιασμός της χθεσινής συνέντευξης Τύπου είναι ενδεικτικός του τι θα ακολουθήσει:

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, για την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

"Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους", σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής σε δήλωσή του, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές στην Αττική. "Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση . Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεν λείπει μόνο η συγνώμη. Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας. Λίγη τσίπα", καταλήγει ο κ. Χρηστίδης.

"Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show. Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος». Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τη συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης για τις φωτιές και συνεχίζει: "Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι΄ αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες".

«Αποτελεί πρόκληση για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για τις οικογένειες των αγνοουμένων, για όλο τον λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συγκαλύψει, με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της για το έγκλημα στην Ανατολική Αττική» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Δ. Τζανακόπουλου και Ν. Τόσκα.

Ούτε η "κλιματική αλλαγή", ούτε το όποιο πιθανό σχέδιο εμπρησμών, απαλλάσσει την κυβέρνηση, καθώς έχει διατηρήσει τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, παρά το ότι οι υπουργοί της διαβεβαίωναν το Μάη, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές!

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αποδεδειγμένη, πλέον, αναποτελεσματικότητα υλοποίησης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων και άκρως επικίνδυνων καταστάσεων και της συνεχούς επικαιροποίησής του, με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες» επισημαίνει το σχόλιο του ΚΚΕ και καταλήγει: «τα όσα, με περίσσιο θράσος, τολμούν να ξεστομίσουν περί ατομικής ευθύνης και αυθαιρεσίας, μοναδικό στόχο έχουν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφικής πολιτικής τους δεν πείθουν κανένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ