ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέψεις για υπερ-υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σκέψεις για υπερ-υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Την ώρα που όλος ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε εγρήγορση για την ανεύρεση αγνοουμένων, η κυβέρνηση συγκεντρώνει προτάσεις από επιστημονικούς φορείς, Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και ειδικούς για την κατάρτιση ενός σχεδίου άμυνας της πολιτείας και προστασίας των πολιτών για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής.

Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν εισηγήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού για αναβάθμιση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέσω της δημιουργίας ενός υπερ-υπουργείου που θα αναλάβει την κατάρτιση και υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και θα έχει το συντονισμό και τη συνεργασία άλλων συναρμόδιων υπουργείων. Το ζητούμενο είναι να γίνει άμεση και ευέλικτη η πολιτική προστασία δίχως τις αγκυλώσεις και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και ευθυνών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, αναζητούνται ήδη οι καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ώστε να βρεθεί το βέλτιστο πρότυπο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί ο νέος φορέας.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο κατέστησε σαφές πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε «καρατομήσεις» πρώτον επειδή δεν επιθυμεί να δείξει πως ακολουθεί αυτό που του υποδεικνύει η αντιπολίτευση και δεύτερον επειδή δεν πιστεύει στις εν θερμώ αποφάσεις. Επιπλέον, όπως προανήγγειλε και ο ίδιος, θα έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών και τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο. Είναι ευνόητο λοιπόν πως η όποια απόδοση ευθυνών θα γίνει μέσω ενός ανασχηματισμού.

Η τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε με τον σκληρότερο τρόπο παθογένειες και στρεβλώσεις ετών αλλά και την αδυναμία συντονισμού και ενημέρωσης του πληθυσμού σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Τώρα η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε ρήξη με μικρά και μεγάλα τοπικά συμφέροντα και υπό το βάρος μιας πολύνεκρης τραγωδίας να σχεδιάσει εκ νέου ένα χωροταξικό ως προληπτικό μέτρο ενώπιον μελλοντικών καταστροφών.

Επιπλέον, είναι σαφής η ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών ακόμη και στα αυτονόητα ενώ όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η συνεργασία της Πολιτείας με εθελοντικές οργανώσεις μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση του πληθυσμού την ώρα που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες προκλήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ