ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τη μεταγωγή Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου

Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ για τη μεταγωγή Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου
EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων προκλήθηκε σήμερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη μεταγωγή του πολυισοβίτη και ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη»Δημήτρη Κουφοντίνα, στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τη μεταγωγή κρατουμένου σε αγροτική φυλακή (σ.σ. ορίζεται από τον νόμο ως ανοικτή φυλακή) πρέπει να προηγηθεί αίτηση του ενδιαφερομένου κρατουμένου.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο «Λουκάς» της 17Ν έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών σε 16 φορές ισόβια κάθειρξη.

Οργισμένη αντίδραση Μητσοτάκη

Έντονη αντίδραση για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε σχετικά: «Το πρωί έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κ.Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σάς επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση, του κατά συρροή δολοφόνου;».

«Θέλω να φέρεις πίσω τον πατέρα μου, αλλά δεν μπορείς»

Εξίσου αιχμηρό ήταν και το σχόλιο που έκανε η Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη του δολοφονηθέντα από τον «Λουκά» της «17 Νοέμβρη», Παύλου Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα: «Θέλω να φέρεις πίσω τον πατέρα μου, αλλά δεν μπορείς».

«Αυτό που γίνεται συνεχόμενα από την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το σημερινό, δεν στέκει λογικά. Ο κ. Τσίπρας είτε εκβιάζεται είτε συναλλάσσεται. Το κόμμα του είχε παραδοσιακά σχέσεις με αυτή την οργάνωση και ηθικά πάντα ήταν υπόλογο για αυτό το ζήτημα», είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Όπως είπε, μάλιστα, «κι εγώ έχω ένα αίτημα στον Τσίπρα, να μου φέρει πίσω τον πατέρα μου αλλά δεν μπορεί. Καλό θα είναι να εξετάζει καλύτερα τα αιτήματα που ικανοποιεί».

Όπως τόνισε «για εμάς όλες τις οικογένειες των θυμάτων του Κουφοντίνα και της 17 Νοέμβρη το σημερινό έρχεται ως κερασάκι σε μια «τούρτα» των τελευταίων τριών ετών με τη μία πρόκληση μετά την άλλη για τους νεκρούς μας. Μένουν στη φυλακή παιδάκια για λίγα ναρκωτικά και ο μεγαλύτερος δολοφόνος που δεν έχει μετανιώσει τίποτα, μεταφέρεται σε αγροτικές φυλακές» πρόσθεσε.

Τόνισε, δε, ότι «εμείς πάρα πολλά χρόνια παλέψαμε για τη δίκαιη αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ εκδικητικά ούτε και το κράτος αν και η ψυχούλα μας το ξέρει πόσο θα το θέλαμε».

Κοντονής: Τηρήθηκε το «γράμμα του νόμου»

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η μεταγωγή του «Λουκά» της «17 Νοέμβρη» στις φυλακές Βόλου εξηγεί ο υπουργός Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Ο Σταύρος Κοντονής επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φυλακών.

Όπως αναφέρει, οι φυλακές Κορυδαλλού θα μετατραπούν σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και σταδιακά όλοι οι ισοβίτες θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε σχέση με αναφορές για τη μεταγωγή κρατουμένου από τη φυλακή Κορυδαλλού σε άλλη φυλακή γίνονται γνωστά τα ακόλουθα: Η Φυλακή Κορυδαλλού, όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μετατρέπεται βήμα – βήμα σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και προχωρά συνολικά η αναδιοργάνωσή της.

Ισοβίτες δεν θα έχουν θέση σ’ αυτήν. Πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η μεταγωγή όσο περισσότερων κρατουμένων είναι δυνατόν σε αγροτικές φυλακές.

Η συγκεκριμένη απόφαση μεταγωγής ελήφθη από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και στηρίχθηκε στη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του νόμου.

Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζει κάθε όψιμα ενδιαφερόμενος ότι τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα.

Η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά.

Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.

Ενημερώνουμε, με την ευκαιρία, τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οι μεταγωγές κρατουμένων δεν ανακοινώνονται, ούτε γίνονται με τυμπανοκρουσίες, εκτός αν έχει διαφορετική πληροφόρηση από την εποχή που ήταν Υπουργός.

Τέλος, η προσπάθεια του κ. Κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τη συγκεκριμένη μεταγωγή με την εθνική τραγωδία που ζούμε είναι μια ακόμα πράξη τυμβωρυχίας. Καλό πάντως είναι να μάθει κάποτε ότι οι λειτουργίες της πολιτείας δεν σταματούν στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σβίγκου: Ασόβαρος ο Μητσοτάκης

«Πυρά» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη δήλωσή του για την μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξαπέλυσε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

«Μόνο ο κ. Μητσοτάκης είναι τόσο ασόβαρος, που θα μπορουσε να συνδέσει ακόμα και τον Κουφοντίνα με τις φονικές πυρκαγιές» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ