ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με… Καβάφη και Γαλιλαίο η κόντρα για την έξοδο από τα Μνημόνια

Με… Καβάφη και Γαλιλαίο η κόντρα για την έξοδο από τα Μνημόνια
EUROKINISSI

Η Ελλάδα αποχαιρετά τυπικά την εποχή των Μνημονίων, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και να μιλούν εγκωμιαστικά για τον ελληνικό λαό, και την ίδια ώρα η αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο εντός συνόρων κλιμακώνεται.

Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το διάγγελμά του για το τέλος των Μνημονίων, με τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει επίθεση, χρησιμοποιώντας μάλιστα στίχους του Καβάφη, με αφορμή και τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν κι ανέφεραν ως ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης, με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά με… Γαλιλαίο.

Μαξίμου: Eppur si muove

Με μια φράση που αποδίδεται στον Γαλιλαίο, ενώ βρισκόταν ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης όπου του ζητήθηκε να απαρνηθεί τις πεποιθήσεις του σχετικά με τη Γη, απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στις «βολές» της Νέας Δημοκρατίας περί επικοινωνιακής φιέστας του πρωθυπουργού στην Ιθάκη.

«Eppur si muove», δηλαδή «και όμως κινείται», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση με την οποία αντεπιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση», απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ειδικότερα, απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημειώνει:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

-Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β΄ αξιολόγηση

-Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

-Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

-Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι΄ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Νέα Δημοκρατία: Επικοινωνιακή φιέστα στην Ιθάκη

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην οποία σημειωνόταν πως «το κατά τ΄ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι "η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015" και ότι "το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι΄ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ"», προσθέτοντας πως ελπίζει να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας «στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση».

Η ανακοίνωση μάλιστα καταλήγει με τους στίχους του Καβάφη καθώς, όπως λέει η ΝΔ, «φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

"Η Ιθάκη σ΄ έδωσε τ΄ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ