ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και κόμμα (live)

ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και κόμμα (live)
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τον Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πατρίδα μας «έκανε το αποφασιστικό βήμα» για να ξαναπάρει την τύχη της στα χέρια της.

Υπογράμμισε δε, ότι η «μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή» του 2015 ήταν, όπως τόνισε, «αυτονόητο ότι θα συνέβαινε. «Ο ελληνικός λαός αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει» του λαού που ξανακίνησε τον τροχό της ιστορίας.

Μάλιστα, είπε ότι δεν ήταν «άλμα στο κενό» αλλά δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

- Απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής.
- Εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης.

«Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο 2015.

Σημείωσε δε, πως η Αριστερά σε αυτή τη χώρα, δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες, δεν φυλαγόταν από την ιστορία, αλλά την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα. «Γι΄ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το 2015 ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε την ευθύνη και την εντολή για μάχη, την οποία «δεν τη δώσαμε στο πλάι του λαού, αλλά με το λαό οργανικό κομμάτι αυτής».

«Μεγάλος σταθμός η έξοδος από τα μνημόνια»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμο, ιστορικό και μεγάλο σταθμό την έξοδο από τα μνημόνια.

«Δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι «ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι».

«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμη και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.

«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει:

«Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κ. Μητσοτάκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ