ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος ικανοποίησαν όλα τα αιτήματα της πΓΔΜ

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος ικανοποίησαν όλα τα αιτήματα της πΓΔΜ
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν τα WikiLeaks και σύμφωνα με τα οποία η πΓΔΜ φέρεται να δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008.

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα WikiLeaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει:

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Σημειώνεται πως το έγγραφο που αποκάλυψε το Wikileaks αναφέρει ότι από το 2008, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, έκανε αποδεκτό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως αποκαλύπτουν τα συγκεκριμένα έγγραφα, στις 29 Ιουλίου 2008, η τότε Αμερικανίδα πρέσβης, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, έχει αποστείλει τηλεγράφημα με τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τον τότε πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα έχει τίτλο «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι θέλουν οι Μακεδόνες για την επίλυση του ονοματολογικού».

Μεταξύ άλλων, η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε πως η κυβέρνηση Γκρουέφσκι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως γεωγραφικό προσδιορισμό, και θα επέμενε στην διατήρηση του παλιού ονόματος σε διαβατήρια, προϊόντα και στα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης όποια χώρα ήθελε θα δικαιούνταν να αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία, ακόμα και σε επίσημες διμερείς συνθήκες, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» πιθανότατα θα χρησιμοποιούταν σε διεθνείς συμφωνίες με πολλούς υπογράφοντες.

Σύμφωνα με το έγγραφο η πΓΔΜ ζητούσε διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνεχίσουν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική.

Δείτε (εδώ) το έγγραφο των WikiLeaks.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ