ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη έως οριακή

Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη έως οριακή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του Υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μυτιλήνη», διαβεβαιώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας, έτσι, στην επιστολή που είχε δεχθεί από τον δήμαρχο του νησιού, Σπύρο Γαληνό.

Στην επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κ. Γαληνό, ο υπουργός παραδέχεται πως η «πραγματική κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή» και οι ροές προς το νησί «παραμένουν υψηλές», δυσκολεύοντας την προσπάθεια αποσυμφόρησής του.

«Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34», σημειώνει ο υπουργός, τονίζοντας, όμως, πως την ίδια περίοδο έφτασαν στο νησί «από τα παράλια της Τουρκίας 5.450».

Ο κ. Βίτσας τονίζει πως δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνηση η δημιουργία άλλων κέντρων φιλοξενίας, φόβο που εξέφραζε ο κ. Γαληνός στην επιστολή του, και τονίζει: «Αυξήσαμε την αστυνόμευση εντός του Κ.Υ.Τ. και αποδώσαμε τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το Κ.Υ.Τ. χωριών (αναφέρομαι στον πρώτο κύκλο που ως Δήμος έχετε πιστοποιήσει). Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του Κ.Υ.Τ., κάτι για το οποίο απολογούμαι, εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος.

«Κύριε δήμαρχε, θεωρώ πως από κοινού πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων», αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι δεν θα δημιουργεί άλλη δομή φιλοξενίας.

«Όπως πολλές φορές στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο», σημειώνει κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ