ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ με άρωμα κάλπης

ΔΕΘ με άρωμα κάλπης

Έντονο προεκλογικό άρωμα θα έχει, μετά από τρία χρόνια, η 83η ΔΕΘ καθώς το σενάριο των τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο είναι, αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα σηματοδοτήσει την αρχή της μεγάλης πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε σειρά ανακοινώσεων οι οποίες θα δίνουν το στίγμα της μεταμνημονιακής εποχής. «Η 83η ΔΕΘ είναι η ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα. Είναι μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας. Ακριβώς διότι, τέτοιες είναι οι στιγμές που ζει η χώρα. 8 χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας, έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακάμψει. Η δημοσιονομική σταθερότητα επετεύχθη, καταγράφοντας μάλιστα από το 2015 συνεχή υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε σημερινό του άρθρο ενόψει της ΔΕΘ. Παράλληλα, πρόσφατα είχε δηλώσει ότι θα είναι η πρώτη φορά, μετά από οκτώ χρόνια, που πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ δήλωση με την οποία επιθυμούσε να υπογραμμίσει τα πεδία ελευθερίας που υπάρχουν ως προς την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα δώσει το μήνυμα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έγιναν αυτά τα οκτώ χρόνια και πλέον «έχει έρθει η ώρα να στηριχθούν όσοι πλήρωσαν το μάρμαρο». Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται το «target group» των εξαγγελιών Τσίπρα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα ότι η Βόρεια Ελλάδα –με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη- μπαίνει πλέον στο κέντρο του πολιτικού σχεδιασμού ενώ σαφείς θα είναι οι αναφορές στα οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή και από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διπλή η στόχευση της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στην αξιωματική αντιπολίτευση για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ. Δύο αναμένεται να είναι οι αιχμές της Νέας Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα. Αφενός, η ανάλυση και τεκμηρίωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος και αφετέρου η αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά αν το Σαββατοκυρίακο τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό προσελκύσουν αρκετό κόσμο.

Ως προς το πρώτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι δεν θα επιδοθεί σε μια προσπάθεια αποδόμησης του κυβερνητικού έργου αλλά σε μια θετική παρουσίαση των δικών του προτάσεων και του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτό το λόγο έχει δώσει σαφείς εντολές στους συνεργάτες του για τεκμηριωμένες προτάσεις με στόχευση κυρίως τους μικρομεσαίους και την φορολογία. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εναντίωση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενδεικτική, άλλωστε, των προθέσεών του είναι και η σημερινή του αναφορά κατά τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ