ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώθηση made in USA - Τι θα πουν Τσίπρας και Ρος

Ώθηση made in USA - Τι θα πουν Τσίπρας και Ρος
EUROKINISSI/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Aπό σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ρος θα μπουν στο τραπέζι τόσο η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας όσο και η διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συναντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομιας, νεοφυους επιχειρηματικότητα και τις start ups. Αλλωστε, στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστη θεση τα καινοτομα εγχειρηματα, καθώς είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία -120 στο σύνολο - startups που φιλοξενουνται στο περιπτερο 12, με τιτλο Digital Greece.

Θα υπάρξει επίσης συνάντηση και Ρος- Δραγασάκη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ στο Λευκό Οίκο με απόφαση των δύο ηγετών και θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει αλλά φυσικά και οι επόμενες ενέργειες.

Η δυναμική παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων στην ΔΕΘ σηματοδοτεί το ανανεωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Στόχος τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ είναι η αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο ωστόσο το στοίχημα, τουλάχιστον της ελληνικής πλευράς, είναι οι επαφές με αφορμή τη ΔΕΘ, να αφήσουν ένα «χειροπιαστό» αποτέλεσμα με τη σύναψη συμφωνιών και τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα.

Επαφές Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση και αρκετά στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το παρών στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η Θεσσαλονίκη «πύλη» προς τα Βαλκάνια

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μίλησε τις αμερικανικές επιχειρήσεις που «εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με έντεκα εκατομμύρια πολίτες, αλλά και λόγω του ρόλου της Ελλάδας, κι ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως πύλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με τριάντα εκατομμύρια καταναλωτές. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα, ως ηγέτη της».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας υπάρχει αφού όπως είπε, «δέσμευση των ΗΠΑ, του λαού και της κυβέρνησης τους, να στηρίξουν την Ελλάδα στην έξοδο της από την κρίση».

Στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Προέδρου Τράμπ στον Ιβανόφ, στο οποίο κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία».
Η επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος δημιουργεί, όπως το βλέπουν οι Αμερικανοί, συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή, απομακρύνει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων της Ρωσίας και δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Σε αυτή την επιδίωξη η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με όρους συνανάπτυξης και ευημερίας για όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ