ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Φίλης για το «άνοιγμα» στις ΗΠΑ

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Φίλης για το «άνοιγμα» στις ΗΠΑ
(Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Αποστάσεις από το «άνοιγμα» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κρατά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος χρησιμοποίησε μια διάσημη φράση στα Λατινικά, μάθημα το οποίο προσφάτως καταργήθηκε από τις πανελλαδικές εξετάσεις, για να σχολιάσει την αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ και μάλιστα ως τιμώμενη χώρα.

«Timeo Danaos et dona ferentes», δηλαδή φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας, είπε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, εξηγώντας ότι δεν χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη φράση ως κάτι καθυστερημένο και αντιαμερικανικό, σημειώνοντας πως στην περιοχή μας επιχειρούνται ανατάξεις γεωπολιτικές.

«Φτιάχνονται άξονες και προνομιακές συμμαχίες. Και η αλήθεια είναι πως ''δενόμαστε'' στο άρμα των αμερικανών, θέλουμε δε θέλουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μην βλέπουμε τις όποιες επενδύσεις με πολιτική αφέλεια. Πρέπει να ξέρουμε από ποιο έδαφος κάνουμε εξωτερική πολιτική. Η πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική πρέπει να διαφυλαχτεί από άποψη χειρισμού. Θέλει μεγάλη προσοχή. Είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η λύση του Μακεδονικού, άσχετα με το ότι συμπίπτει με τα θέλω των αμερικανών».

Σχολιάζοντας τα μέτρα από 1/1/2019 και τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για μια προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα στην οικονομία και να επέλθει πιο σύντομα χαλαρότητα της επιτροπείας. Επισήμανε ωστόσο ότι παραμένουν εμπόδια από τη διεθνή αστάθεια που υπάρχει και τον καταναγκασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος που βαραίνει.

Αναφερόμενος στις εκλογές είπε πως το στοίχημα είναι ανοιχτό και πρόσθεσε πως αν ο κόσμος δει αλλαγές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει σε νίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ