ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Kύμα» πολιτικών αντιδράσεων μετά την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Kύμα» πολιτικών αντιδράσεων μετά την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο
REUTERS/Vincent Kessler

Σφοδρές  αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο, με Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΚΚΕ να εξαπολύουν «πυρά» εναντίον του πρωθυπουργού από την Αθήνα και την «γαλάζια» ευρωβουλευτή Μαρία  Σπυράκη να προχωρά σε παρέμβαση στο Στρασβούργο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν «εκτός τόπου και χρόνου» και «αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως ήταν το θέμα για το οποίο προσκλήθηκε άρχισε να απαριθμεί τις τάχα επιτυχίες της κυβέρνησής του».

«Αυτό, όμως, προκάλεσε καταιγισμό ερωτημάτων από ξένους ευρωβουλευτές που δεν έχουν βέβαια μόνο γνώση, αλλά και άποψη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτσι, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε:

• Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;

• Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;

• Πού πήγαν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό πρόβλημα;

• Τι έχει να πει για τα 100 δις ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;» προσθέτει η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά και για «αιφνιδιασμό» του πρωθυπουργού: «Και ως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις αντί να απαντήσει επί της ουσίας επετέθη στον πρόεδρο της ΝΔ, λες και μιλούσε στην ΔΕΘ ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε διεθνές ακροατήριο, δεν εκτίθεται μόνον ο ίδιος, αλλά δυστυχώς και η χώρα μας».

«Βέλη» κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο.

«Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες, να στηρίξει η Ε.Ε. το Μάτι» είπε η κ. Σπυράκη, και συμπλήρωσε: «Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Έκτος και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματος σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες, αυτή του διχασμού;».

«Μπαράζ» επαφών Τσίπρα στο Στρασβούργο: Στο επίκεντρο ελληνική οικονομία και ευρωεκλογές

«Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια και τώρα»

Για «παραμύθια» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας με τη σειρά του την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο.

«O κ. Τσίπρας λοιπόν, όπως ακούσαμε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν πολέμιος των δύο πρώτων μνημονίων επειδή δεν προέβλεπαν βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τον θυμόμαστε πράγματι στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τους ακροδεξιούς να στήνουν κρεμάλες, επειδή δεν γίνονταν... βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όπως ξέρουν όλοι ήταν και ο μεγάλος πόνος του. Παραμύθια έλεγε τότε, παραμύθια λέει και τώρα» αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση.

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό «στυλοβάτη του σάπιου και αντιδραστικού οικοδομήματος της Ε.Ε.».

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο για να διαβεβαιώσει ότι, παρά τους ενδοιασμούς ορισμένων που νόμιζαν ότι ήταν "αριστερός" και "ριζοσπάστης", έφερε σε πέρας το αντιλαϊκό έργο που ανέλαβε, εμφανίζοντας μάλιστα αυτήν τη βάρβαρη πολιτική ως "νίκη του ελληνικού λαού" και ως "αλληλεγγύη της ΕΕ"! Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και δεν θα επανέλθει στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε» τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν «ένα ακόμη μνημείο αθώωσης της Ε.Ε.».

«Όμως, η ΕΕ δεν ήταν, δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ Ευρώπη των λαών και όσοι καλλιεργούν αυτήν την άποψη, ενοχοποιώντας μάλιστα συλλήβδην κάθε φωνή εναντίωσης στην ΕΕ, προσφέρουν ισχυρά όπλα σε αντιδραστικές δυνάμεις για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια. Η ΕΕ είναι μια συμμαχία των αστικών τάξεων της Ευρώπης, που όσο περισσότερο αυξάνουν τα αδιέξοδα του συστήματος, τόσο περισσότερο σπαράσσεται από αντιθέσεις, τόσο περισσότερο γίνεται πιο επιθετική ενάντια στους λαούς εντός και εκτός Ευρώπης» τονίζει το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ