Σε ερωτήματα για όλα τα «φλέγοντα» θέματα της επικαιρότητας, το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τις προτεραιότητες του κόμματός του αλλά και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της οικονομίας απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε το «φλερτ» με την κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα από αυτή την παράταξη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, επίσης, ότι προτεραιότητά του θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου.

«Ο λόγος που μία χώρα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα και υποβάλλεται σε αυτή την αυστηρή δημοσιονομική επιτροπεία έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορεί να δανείζεται, όπως όλες οι κανονικές χώρες, από τις αγορές. Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Το επιτόκιο δανεισμού είναι κοντά στο 4,5% και αυτό δημιουργεί μία συγκυρία εξαιρετικά προβληματική για την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Και από αυτό εδώ το βήμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει η πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό είναι ένα τεράστιο σφάλμα. Και δεσμεύομαι ότι, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη. Διότι αν αυτό δεν γίνει, καταλαβαίνετε ότι, όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος, η χώρα θα είναι απολύτως εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προτίθεμαι να επιτρέψω».

Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ ό,τι έγινε για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: «Με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, με προψηφισμένα μέτρα για τις συντάξεις και για τη μείωση του αφορολόγητου και με ένα αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα».

«Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος».

Προσέθεσε επίσης, ότι στόχος της ΝΔ είναι ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίαςμέσα στην επόμενη πενταετία.

«Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας πολιτική, τα οποία αντέγραψε ο κ.Τσίπρας δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τα υπερψηφίσουμε. Όμως εμείς δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε μικρές ομάδες ψηφοφόρων αποσπασματικά, αλλά να προωθήσουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, και, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, συνέχισε: «Θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει «αμέσως» σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και πως στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αποσυνδεθεί η προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής.

Για τον ατομικό κουμπαρά & τον ΕΝΦΙΑ

Απαντώντας σε ερώτημα για τον ατομικό κουμπαρά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ωθήσει τους νέους να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Θα ισοδυναμεί με συμπληρωματική επικουρική σύνταξη υψηλότερη απ’ ότι σήμερα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ερωτηθείς για τις χτεσινές δεσμεύσεις του για τον ΕΝΦΙΑ -μείωση 30% και πληρωμή στους δήμους- είπε: «Μέχρι το 2021 η είσπραξη και το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Τσάμπα μάγκας ο Πάνος Καμμένος…»

Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δίπλα στη λέξη λαϊκιστής στο λεξικό υπάρχει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα και όχι το δικό του.

«Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιος τούς εξαπάτησε και συνεχίζει να τους εξαπατά» είπε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τζάμπα μάγκα» τον Πάνο Καμμένο επειδή «συνεχίζει να προσφέρει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν θα κυρώσω την συμφωνία για το Σκοπιανό».

 

 

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!