ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για το «μποϊκοτάζ» της ΝΔ στην ΕΡΤ

Πολιτική αντιπαράθεση για το «μποϊκοτάζ» της ΝΔ στην ΕΡΤ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναταράξεις στο πολιτικό  σκηνικό προκάλεσε η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει «εμπάργκο» στην ΕΡΤ, μην επιτρέποντας στα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος να εμφανίζονται σε εκπομπές ή να δίνουν συνεντεύξεις στις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης.

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι η ΝΔ «δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τη δημόσια τηλεόραση».

«Η ΝΔ έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν, σε σχέση με την ΕΡΤ. Την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ. Επομένως το εμπάργκο δεν είναι και η απόλυτη κλιμάκωση, την οποία θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ. Δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τη δημόσια τηλεόραση» τόνισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς για το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αλλά και για το επίμαχο σχόλιο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν θα έκανα μια παρόμοια δήλωση. Από εκεί και πέρα δεν θα λογοκρίνουμε τους δημοσιογράφους».

4554359


Πηγή: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξήγησε δε, ότι ο λόγος για τον οποίο γίνεται το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ από την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει να κάνει με «την εξακολουθητική τάση του συγκεκριμένου καναλιού να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

«Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να το ισχυρισθεί κανένας για την ΕΡΤ» τόνισε παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θέση για το εμπάργκο είχε πάρει νωρίτερα και το κυβερνών κόμμα, που σε ανακοίνωσή του ισχυρίστηκε ότι το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ «δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία».

Όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, «αποτελεί την κλιμάκωση της μεθοδευμένης και συστηματικής στοχοποίησης της δημόσιας τηλεόρασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Είναι προφανές ότι στην αντίληψη της ΝΔ για την ενημέρωση δεν χωρά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά μόνο οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, με το αντισυνταγματικό κλείσιμο και το “μαύρο” στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για το οποίο διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, και καταλήγει λέγοντας: «Η ΝΔ είναι εκτεθειμένη πρώτα από όλα στους Έλληνες πολίτες, που στηρίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Τι ισχυρίζεται η ΝΔ

Μετά τη χτεσινή ανοιχτή επιστολή της ΝΔ προς την ΕΡΤ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του να μποϊκοτάρει τη δημόσια τηλεόραση.

Αφορμή υπήρξαν τα σχόλια του δημοσιογράφου του σταθμού Σωτήρη Καψώχα κατά του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η απάντηση της ΕΡΤ στην ανοιχτή επιστολή.

Μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την ΕΡΤ αλλά και τον Νίκο Παππά για εξευτελισμό της δημόσιας τηλεόρασης και για χυδαία προπαγάνδα και σημειώνει πως «ο Νίκος Παππάς παρέμεινε σιωπηλός και κρυπτόμενος, ενώ αντί συγγνώμης, η ηγεσία της ΕΡΤ εξέδωσε μια ανυπόγραφη (!) ανακοίνωση αποφεύγοντας ακόμη και να αποδοκιμάσει τις απαράδεκτες αυτές αναφορές».

nd n21


Πηγή: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Η κωμική δικαιολογία που επικαλέστηκε ο ανώνυμος συντάκτης είναι ότι η ΕΡΤ δεν ασκεί προληπτική λογοκρισία στους εγκάθετους γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ΝΔ αποσύρει από σήμερα όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ μέχρις ότου ο Νίκος Παππάς και οι εγκάθετοί του συνειδητοποιήσουν εμπράκτως ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν το πρόγραμμά της και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει η ΝΔ και προσθέτει:

«Μέχρι νεωτέρας, η μόνη σχέση που θα έχει η ΝΔ με την ΕΡΤ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκ του νόμου υποχρεωτική μετάδοση των δραστηριοτήτων του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΕΡΤ: Αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών

Ανακοίνωση-απάντηση στη ΝΔ εξέδωσε και η ίδια η ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση “μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων”» τονίζει η ΕΡΤ, και συμπληρώνει: «Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Απάντησε δε, και στα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια.

«Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ