ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν

Ξεκίνησε το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν
@PrimeministerGR

Ξεκίνησε προ ολίγων λεπτών η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το πρώτο τετ α τετ μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το κλίμα αναμένεται να είναι βελτιωμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση παρόντες θα είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Προηγήθηκε η χθεσινή συνάντηση Ερντογάν Γκουτέρες, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Στόχος να αποσαφηνιστούν και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, από το σημείο από όπου σταμάτησαν, στο Κραν Μοντανά.

Επιπλέον, χθες είχαν συνάντηση και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τα ζητήματα που θα θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Ερντογάν.

Η κινητικότητα αυτή δείχνει πως κεντρικό θέμα της συνάντησης θα αποτελέσει το Κυπριακό, με τον πρωθυπουργό να αναπτύσσει τις κοινές θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας για τα ανοικτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση με στόχο την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και να διατυπώνει εκ νέου την πάγια ελληνική θέση για το Κυπριακό: μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων με τη κατάργηση εγγυήσεων.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάνει σαφές πως η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ επ’ουδενί συνδέονται με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ενόψει μάλιστα της έναρξης των γεωτρήσεων σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου από αμερικανική εταιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα του σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό θα τονίσει την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Σημαντική βαρύτητα στη συνάντηση των δύο ηγετών θα έχει το προσφυγικό. με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ο Ερντογάν κάνει κινήσεις επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη – στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στο Βερολίνο για διήμερη επίσκεψη – και η Ελλάδα θα επιθυμούσε να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» για την αναθέρμανση των σχέσεών τους. Εξάλλου, η επιθυμία της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ένας τέτοιος δρόμος θα συνέβαλε σημαντικά στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι διμερείς σχέσεις, οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται επίσης στην ατζέντα της συνάντησης. Το γεωπολιτικό παιχνίδι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει αλλάξει και οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της Handelsblatt το οποίο αναφέρεται στο ανανεωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα σε οικονομικό, εμπορικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ