ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε συντάξεις και αφορολόγητο

Τσακαλώτος: Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε συντάξεις και αφορολόγητο
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην εκτίμηση πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο προέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επέμεινε, μετά το σάλο που ξέσπασε για τις δηλώσεις περί φυσικού τέλους των συνταξιούχων, πως το προσδόκιμο ζωής λαμβάνεται υπόψη στις αναλογιστικές μελέτες.

«Περιμένω τις δικές σας αναλογικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής», είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια ολόκληρη παράταξη να κατηγορεί έναν πρωθυπουργό κι έναν υπουργό ότι θέλουν να πεθάνουν άνθρωποι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε ακόμη, την πεποίθηση ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να μην μειωθούν οι συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο. «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, να μην περικόψουμε το αφορολόγητο και να ισχύουν και τα αντίμετρα», επεσήμανε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την κατηγόρησε για πανικό.

«Το 2017 για το θέμα των συντάξεων λέγατε πως δεν υπάρχουν αντίμετρα, παρά μόνον μέτρα και ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσουν το 2019…».

Διαβεβαίωσε ακόμη, ότι δεν υπάρχει μεταβίβαση στο Υπερταμείο –«ούτε αρχαιολογικών χώρων, ούτε νοσοκομείων, ούτε αιγιαλού, ούτε περιοχών Natura», είπε και απέδωσε το γεγονός ότι στη λίστα της μεταβίβασης υπήρχαν κωδικοί για αρχαιολογικούς χώρους και νοσοκομεία σε κάποια νομική αμφισημία που θα την κοιτάξει το υπουργείο.

Στη συζήτηση στη Βουλή, επέκρινε με δριμύτητα το ΚΙΝΑΛ για τη στάση που τηρεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας ότι θα το απορροφήσει η ΝΔ.

«Προσπαθώ τα 2 τελευταία χρόνια να δω βρω ένα νήμα στο ΚΙΝΑΛ που σας ενώνει με την σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω, βλέπω μια απόκλιση από την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, ένα κόμμα που δεν θέτει ζητήματα παρά μόνο θέλει να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση. Και ξέρετε αυτά τα κόμματα είναι πολύ αναλώσιμα. Είναι αναλώσιμα και από τη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Σταμάτης της ΝΔ πριν από το πρωινό του τρώει 3-4 τέτοια κόμματα και μετά κάθεται και τρώει το πρωινό του για να αποφασίσει τι θα κάνει στην επόμενη μέρα του».

Οι ισχυρισμοί Τσακαλώτου προκάλεσαν την αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη αλλά και του Γιάννη Κουτσούκου.

«Εμάς δε μας απασχολούν τα άλλα κόμματα, στο πρωινό μας μας απασχολεί η κοινωνία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ ο συνάδελφός του από τη ΔΗΣΥ είπε: «Εσείς σαν διακεκριμένος οικονομολόγος μαρξιστής, η φιλοδοξία σας ήταν να παραδώσετε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές; Μην μας κάνετε κριτική εσείς που προσπαθείτε τώρα να ανοίξετε διαύλους επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για να βγείτε από την απομόνωση σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ