ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κουμουνδούρου «ανεβάζει στροφές»

Η Κουμουνδούρου «ανεβάζει στροφές»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανεβάζει στροφές ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αλλαγή του γραμματέα και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Οκτωβρίου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης απέστειλε ένα σημείωμα προς όλες τις οργανώσεις και τα μέλη του κόμματος που στόχο έχει τη συμβολή όλων στη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος και την ταυτόχρονη προγραμματική ανανέωση μετά το τέλος των Μνημονίων.

Με το σημείωμα αυτό ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε όλες τις οργανώσεις να συζητήσουν και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος δηλαδή εντός 10 ημερών, τα συσσωρευμένα ερωτήματα που προκύπτουν από το σύνολο της κυβερνητικής εμπειρίας, από το 2015 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ο γραμματέας του κόμματος καλεί να καταγραφούν και να κατατεθούν οι προβληματισμοί, οι απόψεις και οι ιδέες στη βάση αυτής της εμπειρίας.

Όπως τονίζεται στο σημείωμα, δεν επιδιώκεται μια αυτάρεσκη επιβεβαίωση των κυβερνητικών επιλογών αλλά η συγκρότηση ενός συλλογικού πολιτικού σχεδίου με στοιχευμένες παρεμβάσεις υπέρ του κόσμου της εργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που παρακάμπτονται οι τάσεις και η συζήτηση ξεκινά από τη βάση του κόμματος. Μέσω μιας συντεταγμένης και πλατιάς διαδικασίας μπορούν να αναδειχθούν οι προβληματισμοί ώστε να αποφευχθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι γκρίνιες και οι διαφωνίες κατά τις προσεχείς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Γκρίνιες που θα μπορούσαν να οξυνθούν καθώς η κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και βούληση του Αλέξη Τσίπρα είναι η σύναψη συμμαχιών τόσο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όσο στις κοινοβουλευτικές και δεδηλωμένα και στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα θα συζητηθεί το αν, το πώς και με ποιους θα συμμαχήσει το κόμμα.

Επίσης σημαντικό άξονα συζήτησης αποτελεί το κεφάλαιο σύνδεσης κυβέρνησης, κόμματος και κοινωνίας. Εν ολίγοις, οι οργανώσεις καλούνται να συζητήσουν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 4% έφτασε στο 34% και πώς θα πορευτεί από τώρα και στο εξής, με πλήρη επίγνωση των αντιφάσεων που έχουν προκύψει αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Για τον Πάνο Σκουρλέτη οι απαντήσεις θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο της προσδοκώμενης επιτυχίας στις εκλογές. Οι προτάσεις των τοπικών οργανώσεων θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί θα εκλεγούν τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας – ενώ ταυτόχρονα καταργούνται το Πολιτικό και Εκτελεστικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ