Δημοψήφισμα Σκόπια: Νηφαλιότητα ζητά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών
Νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί, ζητά με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια πρώτη αντίδραση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. "Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.
Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.
Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.
Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.
Η Ουκρανία τιμά τα 40 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ - Ανάρτηση Ζελένσκι
09:22
Ξεκινούν σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
09:18
ΗΠΑ: «Ήθελα να πυροβολήσω αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ» - Τα πρώτα λόγια του δράστη μετά τη σύλληψή του - Μάρτυρες περιγράφουν τις στιγμές τρόμου
09:01
Το 1 έως 4% των ανθρώπων «ακούν» χρώματα και «γεύονται» λέξεις – Γιατί συμβαίνει αυτό
09:00