ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορώ για τις συναντήσεις Ζάεφ-Σπυράκη

Αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορώ για τις συναντήσεις Ζάεφ-Σπυράκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έντονες αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με συναντήσεις και συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα που επικαλούνται έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, αποδίδουν στην κ. Σπυράκη να μεταφέρει αυτοπροσώπως στον κ. Ζάεφ την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει μία συμφωνία για επίλυση του Σκοπιανού, υπό τον όρο συναίνεσης και του Πάνου Καμμένου.

Σε δηλώσεις της στο CNN Greece, η ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μία, δημόσια και τυχαία συνάντηση το Δεκέμβριο του ’17, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δεύτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γείτονας χώρας.

Μ. Σπυράκη στο CNN Greece: Τυχαία η μια συνάντηση με τον Ζάεφ, δεύτερη δεν υπήρξε (aud)

Με μια άκρως αιχμηρή ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ως προσχηματική. «Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κο Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του».

Απαντώντας η Πειραιώς, ασκεί δριμεία κριτική στο Μαξίμου δηλώνοντας ότι επιβεβαιώνεται «πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”», ενώ κατηγορεί τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά για τυχοδιωκτικό αναφορικά με την εν λόγω διαπραγμάτευση.

«Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων», σημειώνει το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ως σημαντικότερο όλων, ότι σύσσωμη η ηγεσία της γειτονικής χώρας «διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα».

«Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: “τώρα που γυρίζει”», καταλήγει η ανακοίνωση.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας υπεύθυνη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη στάση και τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση του Σκοπιανού.

Επανέρχεται το Μαξίμου

Με νέα ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου επανέρχεται στο ζήτημα σημειώνοντας:

«Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

-ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

-ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα.

Η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα.

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά:

-Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

-Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;

-Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις».

Η απάντηση της ΝΔ

Για «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα» κάνουν λόγο στη ΝΔ, που αποκαλύπτονται, όπως λένε χαρακτηριστικά, από τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρα:

«Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’

Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».

Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.

Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».

Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».

Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμα τους.

Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ