ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Αποπομπή συνεργάτη του Βίτσα μετά τις καταγγελίες για τα κονδύλια της ΕΕ

Προσφυγικό: Αποπομπή συνεργάτη του Βίτσα μετά τις καταγγελίες για τα κονδύλια της ΕΕ
REUTERS/Giorgos Moutafis

Τεράστια αναταραχή και μείζον κυβερνητικό πρόβλημα αποτελούν οι καταγγελίες του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος ζήτησε να παρέμβουν εισαγγελείς καθώς, όπως είπε, έχει χαθεί ο έλεγχος. Μετά τις δηλώσεις του, αποπέμφθηκε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Δημήτρη Βίτσα. 

«Είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών Αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτήν τη στιγμή» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος, αντιστράτηγος ε.α., σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλευλεύθερος».

Ο κ. Ηλιόπουλος παραδέχεται πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον εμπλεκόμενο στην όλη υπόθεση κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ, όσο και από ΜΚΟ που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής κάτω από άθλιες συνθήκες με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και να τονίσει ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση αναδιάρθρωση του όλου συστήματος διαχείρισης του προσφυγικού, δεδομένου ότι η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ευνοεί τη διαφθορά και επιδεινώνει δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, υπέρ των οποίων η Ε.Ε. έχει διαθέσει περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ηλιόπουλου, ο κ. Βίτσας τον «παραίτησε» λέγοντας πώς όσα ισχυρίστηκε είναι ψευδή.

Ο κ. Βίτσας, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει: «Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον κ. Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τού ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του. Μου είπε ότι θα έχω την τελική του απάντηση για τον τρόπο αποχώρησής του την Παρασκευή το πρωί. Την επιλογή αυτή τού την έδωσα, σεβόμενος την ιστορία του και το προηγούμενο στρατιωτικό του αξίωμα. Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “ Φιλελεύθερος”, θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Παρέμβαση της δικαιοσύνης ζητά η Νέα Δημοκρατία

Έκκληση προς την Δικαιοσύνη να κινήσει τη σχετική διαδικασία σχετικά με την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ζητεί με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Όπως τονίζει η ΝΔ, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις:

Που πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια για την διαχείριση του προσφυγικού;

Ποιες Μ.Κ.Ο έλαβαν χρήματα, τι ποσά και τι απέγιναν αυτά;

Τι έχει συμβεί με τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της OLAF;

Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδομών και Ταυτοποίησης, αντιστράτηγου ε.α. κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ