ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου
(EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Andrea Bonetti)

Στην Ελούντα της Κρήτης για σειρά κρίσιμων συναντήσεων στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου βρίσκεται από χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 10:00 μέχρι τις 11:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους κ.κ. Αναστασιάδη και αλ Σίσι.

Το τετ-α-τετ με τον Κύπριο πρόεδρο αναμένεται να εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα εστιάσει στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11:30 οι επικεφαλής των τριών αποστολών θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, θα συζητήσουν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα, έχουν προγραμματιστεί και διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η Σύνοδος αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην Σύνοδο πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου
2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα
3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης
4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας
5. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων
6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ