Οι γερμανικές αποζημιώσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Στάινμαϊερ στην Αθήνα
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Όπως διαβεβαιώνει πηγή της γερμανικής προεδρίας στη Deutsche Welle, o κ. Σταϊνμάιερ αποδέχθηκε «με μεγάλη χαρά» την πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του, με τον οποίο διατηρεί «στενές φιλικές σχέσεις». Ένδειξη αυτής της σχέσης είναι για το Βερολίνο και η από κοινού επίσκεψη της Καλαμάτας την Παρασκευή, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παυλόπουλου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Στάινμαϊερ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Bild, η Αθήνα αναμένεται να εγείρει εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η Bild, επικαλούμενη τη μέχρι στιγμής απόρρητη έκθεση της ελληνικής βουλής, υποστηρίζει ότι οι αξιώσεις έναντι της Γερμανίας για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ανέρχονται στα 376 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι ο Γερμανός πρόεδρος θα εκφράσει την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Το πρόγραμμα του Γερμανού προέδρου στην Αθήνα, ξεκινά αύριο Πέμπτη:

  • Στις 10:00, με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
  • Ακολουθεί στις 10:20, η επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο και οι δηλώσεις στον Τύπο.
  • Εν συνεχεία, είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
  • Στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
  • Στις 13:20, ο Γερμανός πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».
  • Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Σταϊνμάιερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
  • Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ο Γερμανός πρόεδρος και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Μεσσηνία, συνοδευόμενοι, από τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και την σύζυγό του. Ειδικότερα:

  • Στις 11:00 το πρωί, θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, όπου θα τους ξεναγήσει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.
  • Στις 13:00, ο κ. Σταϊνμάιερ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, σε ειδική τελετή στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.
  • Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για Βερολίνο το απόγευμα γύρω στις 15:45.
Διαβάστε επίσης