ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Καμμένος μετατράπηκε από «Δεξί χέρι» σε «αναγκαίο κακό»

Πώς ο Καμμένος μετατράπηκε από «Δεξί χέρι» σε «αναγκαίο κακό»
EUROKINISSI

Το προεκλογικό σύνθημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τις δύο εκλογικές μάχες του 2015 ήταν το «Αναγκαίο Καλό». Τον Ιανουάριο ο Πάνος Καμμένος έδειχνε στον «μικρό Αλέξη» τον τρόπο για να μην εκτροχιαστεί ένα τρενάκι. Ήταν μια ξεκάθαρη αναφορά στα ζητήματα της οικονομίας και προϊδέαζε για τη συμμαχία των δύο ετερώνυμων πολιτικών χώρων.  

Ήταν μια ξεκάθαρη αναφορά στα ζητήματα της οικονομίας και προϊδέαζε για τη συμμαχία των δύο ετερώνυμων πολιτικών χώρων.

Λίγους μήνες μετά ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να συνοδεύει τον μικρό Αλέξη στο νοσοκομείο, μετά από ένα σπάσιμο στο αριστερό του χέρι. Το σποτ, μάλιστα, έκλεινε με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ να υπόσχεται στον Αλέξη ότι θα του «μάθει να γράφει με το δεξί χέρι». Οι αλληγορίες και πάλι εμφανείς: η κυβέρνηση, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, έχει τραυματιστεί «από τα αριστερά της» και ο Πάνος Καμμένος είναι ξανά το «αναγκαίο καλό» για την πολιτική επιβίωσή της την δύσκολη πολιτικά επόμενη μέρα.

Ανυπέρβλητο εμπόδιο το Σκοπιανό

Τρία χρόνια μετά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν και η σχέση των δύο κομμάτων έχει περάσει από διάφορα στάδια, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έβρισκαν, κυρίως λόγω των καλών τους προσωπικών σχέσεων, τους τρόπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη συνεργασία τους.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται όμως να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για μια πολιτική σχέση με ημερομηνία λήξης. Η πλήρης αυτονόμηση του υπουργού Άμυνας από τις κυβερνητικές επιλογές, με επιστέγασμα τις προτάσεις που κατέθεσε σχετικά με το Σκοπιανό και τις αμερικανικές βάσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, αρχίζει να γίνεται μη διαχειρίσιμη για το Μέγαρο Μαξίμου. Στην Ηρώδου Αττικού, μάλιστα, φαίνεται ότι για πρώτη φορά ανησυχούν πραγματικά. Προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του κυβερνητικού τους εταίρου και δεν αποκλείουν ο Πάνος Καμμένος να προχωρήσει σε κινήσεις πριν λήξει η, έτσι κι αλλιώς, αθετημένη ήδη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για μορατόριουμ, μέχρι τον Μάρτιο.

kam tsip2

Πηγή: Eurokinissi

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, οι κινήσεις που μπορεί να κάνει είναι σαφώς περιορισμένες. Μια ολική ρήξη με τον Πάνο Καμμένο συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο έδωσε σήμα για προσεκτικές κινήσεις: σαφής διατύπωση της κυβερνητικής γραμμής για το ονοματολογικό και προσεχτικά «αδειάσματα» στον Πάνο Καμμένο. Ταυτόχρονα, σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανάδειξη της «θετικής ατζέντας» της κυβέρνησης με διπλό στόχο: αφενός να κερδίσει πόντους μέσα από τα νομοθετήματα, που θα φτάσουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή και αφετέρου να ακινητοποιήσει πολιτικά τους ΑΝΕΛ.

Με λίγα λόγια ο Πάνος Καμμένος έχει μετατραπεί για τον Αλέξη Τσίπρα σε αναγκαίο…κακό. Μέχρι πότε; Οι εξελίξεις στα Σκόπια θα αποδειχθούν καθοριστικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ