ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΕUROKINISSI

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιάτην οποία έκανε δεκτή πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής και το υπουργείο Εξωτερικών.

Αποφάσισα να αναλάβω την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών δίνοντας το μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό. «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας, στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Ταυτόχρονα στέλνω μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν δικές τους διαδικασίες για να προχωρήσουν στην συνταγματική αλλαγή της ονομασίας τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έκανε δεκτή την παραίτησή του «με πόνο καρδιάς». Παράλληλα τον ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ