ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για το επίμαχο υπουργικό: Ο Καμμένος εξαπέλυσε έναν οχετό λάσπης

Κοτζιάς για το επίμαχο υπουργικό: Ο Καμμένος εξαπέλυσε έναν οχετό λάσπης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέες αναφορές σχετικά με το παρασκήνιο της παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών έκανε ο Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξή του υποστήριξε πως η κόντρα με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, υπέβοσκε καιρό.

«Τα γεγονότα δεν ήταν εν θερμώ υπήρχαν καιρό για το ποιος κάνει εξωτερική πολιτική στη χώρα, για αν το υπουργείο Άμυνας ήταν ένα δεύτερο ΥΠΕΞ», είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV και εξαπέλυσε πυρά στον υπουργό Άμυνας.

«Στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός και ο υπ. Άμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα» είπε, ο πρώην ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στο τεταμένο υπουργικό συμβούλιο, προ της παραίτησής του, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι θα τεθούν επί τάπητος τα όσα είχε πει ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ αναφορικά με το Μακεδονικό.

Όπως είπε, πληροφορήθηκε για το γεύμα Τσίπρα-Καμμένου πηγαίνοντας στο υπουργικό. «Έκανα μια σκέψη που δεν θέλω να αποκαλύψω τώρα όπως επίσης και ότι “πάλι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής απόντως εμού. Εμένα δεν έπρεπε να με πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη συνάντηση;»

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε και τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο υπουργικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστήριξε πως «δεν έχουμε κάνει υπουργικά συμβούλια για το θέμα της FYROM και δεν υπάρχει στην προγραμματική μας συμφωνία, άρα εμένα δεν με δεσμεύει». Ασκώντας του κριτική, είπε πως η δήλωσή του δεν ισχύει, καθώς έγιναν τέσσερα υπουργικά, αλλά ο Πάνος Καμμένος δεν προσήλθε.

«Η συμφωνία έχει εγκριθεί στο υπουργικό. Δεν ισχύει αυτό που έλεγε στο εξωτερικό -γιατί αυτά έλεγε ο κύριος (σ.σ. ο Π. Καμμένος) ότι είναι μια πρωτοβουλία του Κοτζιά που δεν την ξέρει κανένας, που δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό, που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κλπ».

Μάλιστα, ερωτώμενος αν ο υπουργός Άμυνας έλεγε όντως αυτά στο εξωτερικό ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε σίγουρος. «Ασφαλώς, ασφαλώς», είπε.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις για το υπουργικό σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, διεκόπη από τον υπ. Άμυνας ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης δεν μπορώ να συμμετέχω».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του επεσήμανε ότι κανονικά «θα έπρεπε να έχει φύγει από την κυβέρνηση αυτός που λέει άλλα», διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση «υπονομεύεται από τα μέσα» και εκτίμησε πως θα υπάρξουν «μακροχρόνια προβλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ