ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραβάτις του διεθνούς δικαίου η Άγκυρα, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Παραβάτις του διεθνούς δικαίου η Άγκυρα, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Eurokinissi

«Ανυπόστατες και αυθαίρετες» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τις θεωρίες σχετικά με την ΑΟΖ που υιοθετεί η Τουρκία, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει και «παραβάτη του διεθνούς δικαίου», ξεκαθαρίζοντας σε ανακοίνωσή του πως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, τονίζει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών και διαμηνύει πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής».

Καλεί μάλιστα την Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ, καθώς και τη δήλωσή του ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθεί απόφαση που αντιτίθεται στα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ