Αναδρομικά: Ψηφίζεται σήμερα η εφάπαξ καταβολή 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους
Πηγή: EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις αδικίες του μνημονίου σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους. 

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής θα επισημάνει, όπως και στην ομιλία σε εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, χθες βράδυ, πως πρόκειται για το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται στην Βουλή και αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο.

«Προχωράμε λοιπόν δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατ. ευρώ από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν εις ότι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, χθες βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ποσό των 820 εκατ. ευρώ καθαρά και 1,4 δισ. ευρώ μεικτά (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών) θα διατεθεί εφάπαξ για την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους Ιατρούς του ΕΣΥ, τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους Επίκουρους Ιατρούς καθώς και Ειδικευόμενους Ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας, τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν και στους συνταξιούχους των παραπάνω κατηγοριών δημοσίων λειτουργών των ειδικών μισθολογίων.

Την υπουργική ρύθμιση θα παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Υπέρ της τροπολογίας τάσσονται τα περισσότερα κόμματα. «Δεν κάνετε κανένα χατίρι στους ένστολους, επιστρέφετε χρήματα όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο», είπε η Κατερίνα Μάρκου από τη ΝΔ, που υπενθύμισε πως αποτέλεσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο. «Οι πολίτες δεν αγοράζουν πια το σανό που θέλει να πουλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να διασώσει τον κυβερνητικό της εταίρο.

«Συμφωνούμε με την καταβολή των αναδρομικών αλλά ζητούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», ανέφερε κι ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε πως «η καταβολή γίνεται επιλεκτικά, δεν τεκμηριώνεται τι θα πάρει η κάθε κατηγορία και υπάρχει πλήρης σύγχυση».

Προϋποθέσεις για τη στήριξη της ρύθμισης θέτει το ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε την απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας με την οποία –όπως είπε- εκβιάζονται οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να μην προβάλλουν άλλες διεκδικήσεις. «Η ρύθμιση αποδίδει ένα μέρος των αναδρομικών και όχι ολόκληρο, δεν λύνει οριστικά ούτε καλύπτει τις απώλειες των εργαζομένων», είπε.

«Με αυτόν τον πολύ επικοινωνιακό τρόπο για την επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους outsider τους του κρατικοδίαιτου συστήματος τους ανεβάζετε στα κάγκελα», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Πρόσθεσε επίσης ότι με τα 800 εκ θα πάρει λίγο ανάσα ο δημόσιος τομέας αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία που θα έπρεπε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης δεν έχει κίνητρο για να παράξει.

 

Διαβάστε επίσης