ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν απαντάει σε κανένα σημαντικό ζήτημα

Θεοδωράκης: Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν απαντάει σε κανένα σημαντικό ζήτημα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι η εκκλησιαστική περιουσία ορίζεται μόνο από ό,τι η Εκκλησία έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα.

Τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου εκφράζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», δηλώνοντας «οπαδός» της σχολής του Αντώνη Τρίτση, στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Στην Εκκλησία πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια, ανήκει μόνο ό,τι έχει αγοράσει ή απέκτησε από δωρεές και κληροδοτήματα. Δεν μπορείς να λες "αυτή η πλαγιά είναι δική μου από την εποχή της τουρκοκρατίας". Το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει καμία περιουσία που δεν έχει συμβόλαια του ελληνικού κράτους. Εγώ είμαι της σχολής του Αντώνη Τρίτση στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης

«Η πρόβλεψη ότι οι ιερείς πρέπει να πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σωστή. Πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουν να γίνουν μετακλητοί υπάλληλοι των εκάστοτε Μητροπολιτών», συμπληρώνει. «Η συμφωνία Τσίπρα–Ιερώνυμου δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Εμείς λέμε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να καθορίζει την σχολική εκπαίδευση» τονίζει ο κ. Θεοδωράκης.

«Το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να συντάσσεται «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος. Επ’ αυτών υπάρχει σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούνται προφανώς τη μήνι κάποιων φανατικών Μητροπολιτών και δεν μιλάνε» σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Εn marche (του κόμματος Μακρόν), με αφορμή και την επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Φόρουμ για την ειρήνη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει πως «πρέπει να απαντήσουμε με δυνατές συμμαχίες στους εθνικιστές που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη» και υπογραμμίζει πως «με τον πρόεδρο Μακρόν είμαστε στην ίδια όχθη. Και δεν το λέω τώρα».

«Το είπαμε όταν εμφανίστηκε, το διαλαλήσαμε μετά την ομιλία του στην Πνύκα. Η πρόταση του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, όπως και όλες οι προτάσεις του που βοηθούν τους Ευρωπαίους να νιώσουν ασφαλείς και να δημιουργήσουν, είναι και δικές μας προτάσεις» δήλωσε.

Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «οι εκλογές θα γίνουν όποτε βολεύει τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Οι δύο τους θα αποφασίσουν και δεν θα μας ρωτήσουν». Επανέλαβε δε ότι «η αριθμητική λέει ότι χωρίς 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση χάνει την δεδηλωμένη και η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Η απόφαση ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ομόφωνη στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι αυτές «διχάζουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο και όχι μόνο κάποια στελέχη του Ποταμιού. Διχάζουν απολύτως και το Κίνημα Αλλαγής. Ή πιστεύετε ότι ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Παπανδρέου έχουν την ίδια απάντηση στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης»; Απλώς εμείς δεν είμαστε πολύ του «τα εν οίκω μη εν δήμω». Τις διαφωνίες μας τις διατυμπανίζουμε, όταν οι άλλοι έχουν τον τρόπο να τις κρύβουν».

Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική για τη στάση του απέναντι στον Κώστα Σημίτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «πολλές φορές και με μεγάλο κόστος έχω υπερασπιστεί τον Κώστα Σημίτη και την πολιτεία του. Και ως δημοσιογράφος και ως επικεφαλής του Ποταμιού. Δεν του το χρώσταγα. Το έκανα γιατί το πίστευα. Όπως και σήμερα, συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος να μιλάμε και για τα «κακά», όπως μιλάμε και για τα «καλά».

Η αντίληψη «μη μιλάς γιατί βοηθάς τον αντίπαλο» είναι σταλινική και δεν είναι εκσυγχρονιστική. Και νομίζω ότι σε αυτό θα συμφωνούσε και ο Κώστας Σημίτης» κατέληξε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ