ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος

Παυλόπουλος: Ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη συμβολή του Ρήγα Φεραίου του Βελεστινλή στην Εθνική Παλιγγενεσία εξήρε τη Δευτέρα (19/11/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση υπό τον τίτλο «Ρήγας και Επανάσταση», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

«Η Ιστορία μας έχει αποδείξει, και μάλιστα με αμάχητα τεκμήρια, ότι ο Ρήγας Φεραίος, με το πνεύμα του και τον αγώνα του και με κορύφωση το Μαρτύριό του, υπήρξε από την μια πλευρά ο “σπόρος”, από τον οποίο βλάστησε, άνθισε και καρποφόρησε το Εθνικό δένδρο της Ελευθερίας μας. Και, από την άλλη πλευρά και συνακόλουθα, η "σπίθα", η οποία συνέτεινε καταλυτικώς στην έκρηξη της Εθνεγερσίας του 1821», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ιστορικώς, ότι η όλη προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Φεραίου συνδέονται αρρήκτως με την βαθύτερη έννοια της Ελευθερίας. Κι αυτό αποκτά τόσο μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθούμε ότι ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας έγινε μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες διεθνώς συνθήκες, όταν όλα τα “έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”, κατά τον εμβληματικό στίχο του Διονυσίου Σολωμού».

«Υπό τα δεδομένα αυτά ο “Θούριος” του Ρήγα Φεραίου υπήρξε, καθ’ όλα , ο προάγγελος του Εθνικού μας Ύμνου, του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Διονυσίου Σολωμού. Και ο στίχος «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» συνιστά, ταυτοχρόνως, “εγερτήριο σάλπισμα” της Εθνεγερσίας του 1821 και Εθνική μας Παρακαταθήκη ως προς το δικό μας χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας, στον Λαό μας και στο Έθνος μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος διαχρονικώς, και ιδίως στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, όταν επιπροσθέτως συνειδητοποιούμε ότι ο Ρήγας Φεραίος αγωνίσθηκε για την Ελευθερία κάθε υπόδουλου Έθνους και Λαού. Την επικαιρότητα αυτή αναδεικνύουν, σ’ όλη της την έκταση, οι συνθήκες που επικρατούν, δυστυχώς, κατ’ εξοχήν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν στο όριο του φασισμού και του ναζισμού και που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Κατά τούτο ο “Θούριος” του Ρήγα Φεραίου πρέπει ν’ αποτελεί, και για κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, πηγή έμπνευσης και θάρρους για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και αποφασισμένοι, στους ύπουλους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού τούτου του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», δήλωσε με έμφαση ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ