ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάθεση που «καίει» τον Παπαντωνίου για το C4i

Η κατάθεση που «καίει» τον Παπαντωνίου για το C4i
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου «καίει» η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Ευάγγελου Βασιλάκου που περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την ανάθεση του C4Ι στην αμερικάνικη εταιρία SAIC.

Στην κατάθεσή του, ο Ευάγγελος Βασιλάκος αναφέρει ότι σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση «κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου».

Δεν γνωρίζει αν έχει δωροδοκηθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, «αλλά» -όπως αναφέρει- «θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο».

Οι αναφορές του μάρτυρα στηρίζονται αποκλειστικά σε εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει: «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου». Συνεχίζει δε, λέγοντας: «Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους δε, αυτή περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς. Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα».

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του συνεχίζει λέγοντας:

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών. Θεωρώ ότι αν οι εξοπλιστικές προμήθειες ήταν νόμιμες και καθαρές, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και υπουργοί, τότε η ανάθεση των προμηθειών αυτών θα ακολουθούσε όχι μόνο το πνεύμα αλλά και το γράμμα του νόμου και δεν θα υπήρχαν αμφιλεγόμενες ενέργειες εκ μέρους των πολιτικών προσώπων.

Θεωρεί ότι η προμήθεια του C4I δεν θα έπρεπε να είχε ανατεθεί στην εταιρεία SAIC και υποστηρίζει ότι «οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για την σύναψη της σύμβασης C4I με την εταιρεία SAIC και την εταιρεία SIEMENS με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν δωροδοκηθεί».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο».

Ο Ευάγγελος Βασιλάκος επισημαίνει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του ο παράνομος χρηματισμός γινόταν μέσω των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω) και προσθέτει ότι κατά τις εκτιμήσεις του ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε με ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ.

Στην δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες περιλαμβάνεται και το περίφημο ημερολόγιο της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Σε αυτό καταγράφονται ραντεβού και επαφές του κ. Χριστοφοράκου με κυβερνητικούς παράγοντες.

Διαβάστε (εδώ) την κατάθεση του Ευάγγελου Βασιλάκου.

Το διαβιβαστικό για τον Παπαντωνίου που κατατέθηκε στη Βουλή

Νωρίτερα, διαβιβαστικό που αφορά τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με έγγραφο, ελέγχεται για «παθητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση» «από την οποία –όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό- «το όφελος που επεδίωξε και πέτυχε και η ζημιά που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. δρχ ή 150.000 ευρώ». Το ποσό αυτό αναφέρεται γιατί πάνω από αυτό μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα.

Δείτε ολόκληρο το διαβιβαστικό (εδώ).

Στη Βουλή βρίσκεται η δικογραφία που «καίει» πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i), καθώς μια νέα κατάθεση μάρτυρα στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή εμπλέκει τον πρώην υπουργό.

Η περίπου 20.000 σελίδων δικογραφία, περιλαμβάνει καταθέσεις για επαφές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου σε όλες τις φάσεις ανοίγματος και αξιολόγησης των προσφορών.

Γνώστες της δικογραφίας αναφέρουν πως περιλαμβάνεται το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ενώ πολλά ερωτήματα –λένε- προκαλεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρίας άλλαζαν μετά τα τηλεφωνήματα που γινόντουσαν. Πολύ συχνές, λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν και οι επικοινωνίες του κ. Χριστοφοράκου με τον κ. Τσουκάτο.

Στη δικογραφία γίνεται επίσης λόγος για 4 υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων γινόταν διακίνηση χρημάτων.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται να υποβληθεί αίτημα με 30 υπογραφές.

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως με βάση τη νομολογία της Novartis η παθητική δωροδοκία δεν θεωρείται υπουργικό καθήκον, συνεπώς, λένε πηγές από τη Βουλή μπορεί να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή που θα διαρκέσει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η δικογραφία θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ