ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με τα μούτρα στη μελέτη των δημοκοπικών μετρήσεων έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και το στενό του επιτελείο εστιάζοντας περισσότερο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά παρά στα ποσοτικά ευρήματα.

Αν και σε όλες τις μετρήσεις – ακόμα κι αυτές που έχουν μόνο τα κομματικά επιτελεία – η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Το πρώτο αφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο και το δεύτερο το ποσοστό των ερωτώμενων που απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι στις επόμενες εκλογές είτε δεν θα πάνε στην κάλπη είτε θα ψηφίσουν άκυρο/λευκό.

Το άθροισμα των δύο ποσοστών είναι σταθερά διψήφιο ενώ σε ορισμένες δημοσκοπήσεις πλησιάζει και το 20%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι η πλειοψηφία όσων κινούνται σε αυτή τη «γκρίζα ζώνη» είναι είτε πρώην είτε εν δυνάμει ψηφοφόροι.

Άλλωστε, το ποσοστό συσπείρωσης του κόμματος κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν έχουν πιάσει «ταβάνι». Γι αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα θα εστιάσουν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τους προσεγγίσουν στο δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειώσουν τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον θα επιχειρηθεί μια «δαιμονοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και δεύτερο θα αναδειχθεί το θετικό αφήγημα της μεταμνημονιακής περιόδου. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτούν στις εκλογές με μία εκδοχή του παλιού «ή εμείς ή αυτοί». Το νέο «δίλημμα» θα είναι πιο πολωτικό από το «πρόοδος - συντήρηση» που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα και θα επιχειρεί αφενός να ταυτίστει τη Νέα Δημοκρατία με τις οικονομικές ελίτ και αφετέρου να παρουσιάσει το κυβερνών κόμμα ως εκπρόσωπο των μη προνομιούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο. Από τη μία επιχείρησε να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις μνημονιακές πολιτικές, το ΔΝΤ και την ακροδεξιά και από την άλλη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κινείται πλέον εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε φιλολαϊκά μέτρα. «Οι πρώτες 100 ημέρες εκτός μνημονίων δείχνουν τις προθέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάνε και προς την Κεντροαριστερά. Αν και πολλοί θεωρούν αντιφατική της τακτική της κυβέρνησης καθώς την ώρα που επιχειρούνται ανοίγματα γίνονται και ολομέτωπες επιθέσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι η τακτική αυτή θα αποδώσει.

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύονται οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο Ευρώπης, όπου επιχειρούνται ανοίγματα και διεύρυνση του διαλόγου με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν οι επιθέσεις για την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη αλλά και οι κατηγορίες για ταύτιση και συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ