ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δηλώσεις Ζάεφ αλλάζουν τις πολιτικές ισορροπίες

Οι δηλώσεις Ζάεφ αλλάζουν τις πολιτικές ισορροπίες
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και προβληματισμό στην αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τα περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας», που φαίνεται ότι αλλάζουν τις πολιτικές ισορροπίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και προκαλούν νέο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.

Μετά από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι λήγει κάθε συζήτηση επιβίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών την Παρασκευή, «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ήρθαν να βάλουν και δημοσιεύματα που μιλούν για «στροφή» του Σταύρου Θεοδωράκη επί του ζητήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, ζητά από τον επικεφαλής του Ποταμιού να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματος και να διευκρινίσει εάν έχει αλλάξει στάση.

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε χιουμοριστικά τα εν λόγω δημοσιεύματα, γράφοντας ότι τα ρεπορτάζ έχουν «σοβαρά κενά».

«Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ... Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!» έγραψε ο ίδιος.

Η απάντηση αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να «κάλυψε» το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

Ο σκεπτικισμός που επικρατεί στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών διαφάνηκε τις περασμένες ημέρες και μέσω των δηλώσεων του αντιπροέδρου του κόμματος, Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα πρωτόκολλα και ερμηνευτικές δηλώσεις «που θα διασφαλίζουν ότι υπάρχει κοινή ερμηνεία και από τις δύο χώρες του περιεχομένου της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και η κ. Παπακώστα ενώ πιθανή είναι και η μελλοντική διαφοροποίηση άλλων βουλευτών που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους, όπως ο Χάρης Θεοχάρης.

Πιο κοντά στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται πλέον στην προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι τα τέλη Μαρτίου, καθώς η συμφωνία αναμένεται να φτάσει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παρότι η στάση του Ζόραν Ζάεφ δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να δώσει μεγάλη μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ