«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφωνούσε την ομιλία του.

Μία φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι αυτός που προεδρεύει της συνεδρίασης.

«Να μην φέρεστε ως ΣΥΡΙΖΑ, κάντε τη δουλειά σας, αρκετά πια», απάντησε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον κ. Βούτση να ζητά από τον κ. Μητσοτάκη να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του και να διερωτάται αν θέλει να προκαλέσει τεχνητή ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή του έντονου διαλόγου φέρεται να ήταν το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έπαιζε με το κινητό της την ώρα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος της ζήτησε να περάσει έξω από την αίθουσα.

Η συνομιλία:

Κ. Mητσοτάκης: Να περάσετε έξω (σ.σ είπε πιθανότατα στην κ. Μεγαλοοικονόμου)

Ν. Bούτσης: Εγώ προεδρεύω…

Κ. Mητσοτάκης: Να μην φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάντε τη δουλειά σας, αρκετά πια. Μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, είστε κομματικός πρόεδρος.

Ν. Bούτσης: Αυτά αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής. Κατεβάστε τον τόνο τη φωνής σας τώρα. Τεχνητή ένταση κάνετε; Γιατί το κάνετε αυτό;

Κ. Mητσοτάκης: Γιατί δεν μπορείτε ή γιατί δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη. Γιατί ουρλιάζετε; Όταν συνάδελφοι ΣΥΡΙΖΑ ασχημονούν επιβάλλω εγώ την τάξη αφού δεν το κάνετε εσείς,,,

Ν. Bούτσης: Δεν βρίσκετε σε τάξη σχολείου ή στο συνέδριο της ΝΔ

Κ. Mητσοτάκης: Είμαστε στη Βουλή με έναν Πρόεδρο, ο όποιος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του. Άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του

Ν. Bούτσης: Ο καθένας στο ρόλο του, αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο.

Στη ΝΔ έλεγαν ότι η έκρηξη του προέδρου της ΝΔ δεν ήταν τυχαία, καθώς η ΝΔ έχει καταθέσει προ- ημερησίας διάταξης συζητήσεις που δεν έχουν προγραμματιστεί, ενώ οι υπουργοί δεν απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ. Επίσης το προεδρείο, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απορρίπτει αιτήσεις για κλήτευση μαρτύρων.
«Όλοι είδαν και αντελήφθησαν ποιος σέβεται το ρόλο και το λόγο της θεσμικής συμπεριφοράς», σχολίαζαν κύκλοι του Προέδρου της Βουλής. 

Τι λέει η ΝΔ για τον καβγά

«Η δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, μόνον τυχαία δεν προκλήθηκε σήμερα», ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Όπως επισήμαιναν, η συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία, ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης, δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, «κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ».

«Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης», σημείωναν και ανέφεραν πως ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων.

Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν επίσης τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής».

- Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, «γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ».

- Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

- Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

- Αρνείται κατ' επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική, τέλος, της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν, «όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης» αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ότι συμπεριφέρεται «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου».

Και η απάντηση συνεργατών του κ. Βούτση

«Όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται το ρόλο και τη θεσμική του συμπεριφορά», έσπευσαν να απαντήσουν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, συμπληρώνοντας: «Ουδέν άλλο σχόλιο».

 

Διαβάστε επίσης